От Висшия съдебен съвет отговориха с декларация на искането на ГЕРБ и РБ за оставки

С официална декларация след няколкочасово заседание Висшият съдебен съвет отказа да подаде оставка. Това е груба намеса в работата на съдебната власт, се казва в нея. Общо 19 са били против подаването на оставка, като със "за" е гласувал само Калин Калпакчиев.

Декларацията е по повод на искането на ГЕРБ и Реформаторския блок за оставка на настоящия Висш съдебен съвет. 

По предложение на главния прокурор Сотир Цацаров гласуването бе явно с вдигане на ръка. След гласуването на позицията, новият представляващ Съвета Димитър Узунов я изчете пред журналисти. 

Ето пълния текст на декларацията:

Настоящият състав на ВСС е обект на манипулативни внушения и целенасочени атаки още от формирането им през 2012г., въпреки които бе постигнат напредък в подобряване дейността на съдебната власт. 

Като припознаваме своята отговорност, считаме, че констатациите и препоръките в публикувания днес доклад на ЕК следва да се разглеждат и единствено в тяхната цялост, само че споделянето на отговорността между институциите от всички власти, имащи отношение по тях може да осъществи реален напредък за установяване върховенството на закона и повишение доверието към всички органи на държавната власт. 

Не приеме за сериозни... мотиви, че междуличностни конфликти в кавички, членовете на ВСС нямат възможност да изпълняват функциите си предвидени в конституцията и закона за съдебната власт. ВСС е колективен орган и е напълно естествено в духа на демократичните традиции, членовете му да изразяват и устояват различни позиции по въпроси свързани с работата на съдебната власт.

Предстоящото прекратяване на мандата на ВСС в настоящият момент и в контекста на предстоящи промени в ЗСВ не само няма да доведе до промяна в работата на органите на съдебната власт, но и крие рискове от задълбочаване на проблемите и внасяне на допълнително напрежение в системата, което не е в интерес на нито една институция или парламентарно представена политическа партия.

Настояваме за конструктивен диалог и съвместни усилия за провеждане работата на ВСС в синхрон с приетите промени в Конституцията и с предстоящите промени на ЗСВ.

Висш съдебен съвет

Виж още: Докладът на ЕК: Сериозни съмнения за независимостта на съдебната власт в България​

Калин Калпакчиев заяви, че тази декларация е лицемерна.