Средно на месец Агенцията за социално подпомагане плаща на 43 642 българи социални помощи и детски надбавки за близо 685 хил. деца

Все по-малко семейства получават детски през тази година заради промените в условията за достъп. Същата е тенденцията и при бедните българи, които разчитат на социални помощи. Това показват данните на Агенцията за социално подпомагане (АСП) към края на септември, пише в. "Сега".

Спрямо 2015 г. в момента около 60 хил. деца по-малко получават месечната помощ тази година. Сега те са близо 685 хил., а към края на миналата година са били над 741 хил.

От 1 юли се увеличи прагът за получаване на сумите с 50 лв. - на 400 лв. на човек от семейството. Това най-вероятно е довело до увеличаване на броя на семействата и децата с помощта. Но пък вече се вземат предвид доходите на майката и на бащата, независимо дали те са сключили брак. 

От АСП коментират пред изданието, че не разполагат с информация как са се отразили конкретно двете промени за достъпа до месечни помощи за отглеждане на дете.

За едно дете семействата получават 37 лв. (с два лева повече от миналата година). Парите за две деца са без промяна - 85 лв. Семейство с три деца получава с 10 лв. повече от м.г. - 130 лв. За всяко следващо дете парите растат с по 20 лв.

Намаляват и хората на социални помощи. Средно на месец АСП плаща на 43 642 българи социални помощи. Миналата година бедните българи с помощи са били над 53 хил. души.

Драстично по-малко са и майките студентки, които са получили помощта от 2880 лв. Към края на септември са подпомогнати 665 майки студентки. Тук също бяха затегнати условията за достъпа до помощта. Майките вече получават сумата на два пъти, като представят бележка за записан втори семестър, за да получат остатъка от сумата. За сравнение - миналата година майките с помощи бяха над 4200.

Децата с трайни увреждания, които получават помощи по закона за социално подпомагане, към края на септември са 26 150. Тук няма съществена промяна - миналата година също бяха около 26 хил. Бюджетът за догодина предвижда диференцирани суми за тези семейства.

Източник: в. "Сега"