Mного дъжд, гръмотевици и до 36 градуса ни очакват през юни.

Лятото вече се усеща, започва да мирише на море, а слънцето започва да пече силно, пише prognozata-vremeto.blogspot.com

Синоптиците прогнозират слънчево време със слаби ветрове. Юни ще ни изненада с прекрасно време, но и с доста дъждове и гръмотевици

Средномесечните температури през месец юни ще бъдат обичайни за този период от годината. В равнините те ще варират от 11 до 29 градуса по Целзий. По високите полета месечната температура ще достигне 24 градуса, а най-ниските стойности ще са между 8-9 градуса.

По Черноморието температурите ще напомнят за лятото и слънчевите дни ще привлекат много туристи по плажовете. Температурата на морската вода в началото на месеца ще бъде около 16-17 градуса, като за всеки 3-5 дена ще се покачва с още един градус. В края на месеца, температурата на морската вода ще надвишава 22-24 градуса. Прогнозата за големите морски курорти: Варна – 27 градуса, Бургас – 29 градуса.

По високите части от планините месец юни ще предложи средни температури от около 19-20 градуса, като най-ниските ще са в рамките на 4-9 градуса, най-високите около 19-25. Не забравяйте, че дори и през юни температурата през нощта в планината пада доста рязко и с над 10 градуса. 

Ако планирате дълга разходка, непременно се осведомете за дневната прогноза и си вземете резервни по-топли дрехи. Погрижете се времето да не развали вашата почивка

В Пампорово температурите ще бъдат идентични с тези на Витоша - около 20 градуса, а в Банско ще се радват на градус-два по-топло време.

През първите 10 дена на месец юни 2014 се очакват по-интензивни валежи от нормалните за месеца, като ще има и опасност от градушки. Температурата ще се задържи около 22-23 градуса.

През второто десетдневие времето ще утихне, облачността ще намалее и се очаква значително покачване на средните дневни температури с 3 градуса, достигайки стойности от 25-26 градуса.

Последните дни от месеца ще бъдат най-топли. Прогнозата за времето е подходяща за всички – 31-36 градуса през светлата част на деня. Това се дължи на факта, че Земята вече ще бъде подложена на значително нагряване от Слънцето през дългия ден, благодарение на което вечерта ще отделя топлина.

Валежите през месеца ще са близки до нормалните стойности и ще са в рамките на от 60 до 90 литра на квадратен метър. В планинските райони ще има около 50% повече валежи и месечната норма ще варира в рамките на 80 - 150 литра на кв.м. По Черноморието валежите ще са между 100 и 120 литра на квадратен метър.

Ветровете ще са слаби, предимно южни и югоизточни. В Югозападна България ще духа влажен, топъл вятър, който ще засилва усещането за жега.