Месецът започва с оранжев и червен код за опасни жеги, но още на 2-3 юли се очаква температурите да се понижат значително

През първия изцяло летен месец продължителността на слънчевото греене е най-голяма - 320-340 часа в равнините, а облачните дни обикновено са не повече от четири. Намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това - валежите и вероятността за градушки. Средно дните с валеж са между четири и осем. Характерни са засушаванията.

Юлските температури са високи - регистрирани са абсолютните максимуми за нашата страна, които в повечето райони са от 40 до 44 градуса. Дните 28, 29 и 30 юли са наречени "горещници".

Тази година през юли се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, за високите полета от 18 до 21 градуса, а за планините - между 6 и 13 градуса, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Най-ниските стойности на термометъра се очаква да са между 13 и 18 градуса, а най-високите - от 37 до 42 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма - между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските райони - от 70 до 120 л/кв.м.

Месецът идва с предимно слънчево и горещо време, но още на 2-3 юли нахлува хладен въздух и температурите се понижват значително. Очаква се да се развият гръмотевични бури, с условия и за градушки.

Около средата и през втората половина от първата десетдневка ще се установи предимно слънчево и сухо време, с развитие на купеста облачност в следобедните часове. По-голяма вероятност за превалявания на отделни места има към 8-9 юли. Температурите ще се повишат и ще бъдат около нормалните.

В началото на втората десетдневка на места ще вали, температурите слабо ще се понижат, но ще останат близки до нормата. През следващите дни времето ще е предимно слънчево и сухо. Около средата и към края на периода ще преминат слабо изразени атмосферни смущения и тогава има по-голяма вероятност за развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи на отделни места.

И през повечето дни от третото десетдневие въздушната маса над страната ще е устойчива. Ще бъде предимно слънчево, температурите ще се задържат около и над обичайните. Повишена вероятност за валежи има около 21-ви и към 24-26 юли.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 5,53 ч. и залязва в 21,08 ч., а продължителността на деня е 15 ч. и 15 мин. В края на месеца Слънцето ще изгрява в 6,17 ч. и ще залязва в 20,48 ч., а продължителността на деня ще е 14 ч. и 31 мин.

Фазите на Луната през месеца са:
новолуние - на 4 юли,
първа четвърт - на 12 юли,
пълнолуние - на 20 юли,
последна четвърт - на 27 юли.

Източник: агенция "Фокус"