Най-ниските стойности на термометъра през месеца се очаква да се движат в границите от 0 до -5 градуса. По Черноморието ще е по-топло, а най-високите температури може да достигнат 15-20 градуса

Ноември е преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава.

Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и нерядко точно в началото на месеца пада първият сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30 градуса. Периодите със слънчево и топло време през ноември се наричат "циганско (или сиромашко) лято$.

Тази година през ноември се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, по високите полета - между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма - между 8 и 10 градуса, а в планинските райони - от -5 до 3 градуса, гласи прогнозата на НИМХ при БАН пред агенция "Фокус".

Месечната сума на валежите също ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, а в южните и планинските райони - между 60 и 90 л/кв.м.

Най-ниските температури през месеца ще се движат в границите от 0 до -5 градуса, по-високи по Черноморието, а най-високите се очаква да достигнат 15-20 градуса. Месецът започва със студено време, но към 3-то число температурите скачат и до края на първата десетдневка остават близки до обичайните.

През този период динамиката на атмосферните процеси се очаква да е повишена. През повечето дни облачността над страната често ще е значителна и на много места ще превалява дъжд, като в отделни дни се очакват и значителни валежи. В края на десетдневката от север нахлува студен въздух и температурите ще се понижат.

През втората десетдневка времето ще е променливо. Около 13, 16 и 20 ноември ще преминават атмосферни смущения, по време на които ще има валежи. През първите дни от периода температурите ще паднат под обичайните, а през втората половина ще се покачват и ще се доближат до климатичните норми.

През по-голямата част от третата десетдневка температурите ще бъдат близки до обичайните и дори малко по-високи. Около 23 и 26 ноември, както и в края на месеца през страната ще преминават атмосферни фронтове и на места ще има валежи и относително понижение на температурите. 

След преминаването към зимното часово време в началото на ноември Слънцето в София изгрява в 7,01 ч. и залязва в 17,19 ч., а продължителността на деня е 10 часа и 18 минути. В края на месеца изгревът е вече в 7,36 ч., а залезът - в 16,54 ч., като продължителността на деня е 9 часа и 18 минути.  

Източник: агенция "Фокус"