Малък Сечко започва по-мразовит от обичайното и с прогноза за дъжд и сняг, но предвещаваната тежка зима още се чака...

Средната месечна температура през февруари се очаква да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е от 1 до 3 градуса, в Южна България и по Черноморието между 3 и 6 градуса, а в планините от -8 до -4 градуса, припомнят от Националния институт по метеорология и хидрология пред агенция "Фокус".

Според тяхната прогноза най-ниските температури през втория месец от годината ще са предимно между -12 и -7 градуса, а най-високите да достигнат 15-20 градуса.

Месечната сума на валежите също се очаква да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 30 и 50 мм, а в планините и Рило-Родопската област - между 60 и 80 мм.

През първата десетдневка температурите в по-голямата част от страната ще бъдат близки до обичайните за периода, дори малко по-ниски. Облачността често ще е значителна, на места с валежи - в северозападната половина на страната от сняг, а в Югоизточна България - от дъжд, преминаващ в сняг.

Във втората десетдневка предстои относително повишаване на температурите. Вероятност за валежи - и от дъжд, и от сняг - има през периода 14-17 февруари, но вероятността да се задържа снежна покривка е малка.

През последните дни от месеца температурите също ще бъдат близки до обичайните. Вероятност за валежи има около 21-ви, 25-и и към края на февруари, когато през страната ще преминават атмосферни смущения и ще настъпва относително понижение на температурите.

В началото на февруари Слънцето изгрява в 7,42 ч. и залязва в 17,38 ч., а продължителността на деня е 9 часа и 56 минути. В края на месеца Слънцето вече ще изгрява в 7,05 ч., а ще залязва в 18,13 ч., като продължителността на деня нараства до 11 часа и седем минути.

Именно продължителността на деня през февруари е факторът, който води до увеличаване на слънчевото греене и до намаляване на мрачните дни. Обикновено снежната покривка в равнините е нетрайна, а валежите - малко.

Характерна за месеца е голямата динамика на атмосферата, което е причина за резки промени на времето. Понякога се наблюдават много интензивни нахлувания на арктичен въздух, снежни виелици и рязко застудяване, като при такава обстановка се е случвало да замръзне дори морето по Черноморието.

В други случаи при нахлувания откъм Средиземноморието се наблюдават аномални затопляния, предвестници на пролетта.

Фазите на Луната през месеца са:
5 февруари - пълнолуние,
13 февруари - последна четвърт
20 февруари - новолуние,
27 февруари - първа четвърт.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"