Нов закон за МВР няма да предлагам, каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков в интервю за БНР

Веселин Вучков заяви още, че МВР най-вероятно ще има трима заместник-министри. 

Промени в МВР

"Определящи ще бъдат моята дума и решението на премиера. МВР и служителите – най-вече полицаите и пожарникарите – се умориха от тези ежегодни реформи. Тези "новости" само пораждат напрежение. Нов закон за МВР няма да предлагам. Ще има приемственост до голяма степен. Много от разпоредбите на действащия закон са добри, защото просто са преписани от предишния. Може да се направят корекции. По-важно е да се проведе качествено обсъждане в НС", коментира Вучков. 

"Онзи ден дори стана известно неудобство на празника на националната полиция – че има две звена на националната полиция – охранителна и криминална. Ще предложа да има една методическа шапка – Главна дирекция "Национална полиция", допълни министърът на вътрешните работи.

ГДБОП в МВР

"ГДБОП също трябва да е отново в МВР, в полицейската му среда. Имам данни, че в рамките на ДАНС ГДБОП не е функционирало както трябва. От наши европейски партньори имам данни, че в продължение на около година международното сътрудничество по противодействие на трансграничната престъпност е било почти преустановено", заяви Вучков. 

"Мога да гарантирам, че политизация в системата на МВР няма да има. Ще има много ясна разграничителна линия между политическо и професионално ръководство. Ще бъда енергичен ръководител, ще се опитам да убедя Народното събрание, че президентът трябва да назначава с указ главния секретар. Ще продължа да работя със сегашния главен секретар Светлозар Лазаров, нямам избор, но според мен ръководството трябва да бъде допълнено с нови хора, има нужда от освежаване там", каза още новият министър на вътрешните работи. 

Конкурсно начало в МВР 

"Ликвидираното конкурсно начало в МВР за растеж в кариерата трябва да бъде възстановено. Нямам намерение обезщетенията на полицаите при напускане на работа да се премахнат. Не знам откъде тръгна това", заяви той. 

Вучков каза, че ще настоява за уеднаквяване на принципите за кандидатстване, израстване в службата и заплащане на специализираната администрация във всички звена от системата за сигурност.

Източник: БНР