Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу смята, че с намерението си да наложи ограничения на имиграцията от страните от ЕС британският премиер Дейвид Камерън рискува да обиди естествените съюзници на страната си от Източна Европа

В Кралския институт за международни отношения в Лондон "Чатъм хаус" Жозе Мануел Барозу ще отправи обръщение към проевропейските политици във Великобритания да обърнат внимание на положителните моменти от оставането на страната в ЕС, информира БНР. 

Великобритания и ЕС нямат (имат) общи интереси

Очаква се още в речта на Барозу той да изрази тревога, че никой не реагира на схващането на Острова, че Великобритания и ЕС нямат общи интереси.

Имигрантите във Великобритания

Барозу вече предупреди Камерън да не храни надежди, че може да наложи лимит на броя на пристигащите във Великобритания имигранти, тъй като това е нарушение на основния принцип за свободното движение на хора в ЕС. Той изтъкна още, че ще бъде историческа грешка, ако по тези въпроси Великобритания продължава да отчуждава естествените си съюзници от Централна и Източна Европа.

Нападки към Барозу

Председателят на Консервативната партия Грант Шарпс реагира на коментарите на Барозу, като го нарече "неизбран бюрократ" и "човек, който няма нищо общо с действителността".

Кореспондентът на Би Би Си по европейски въпроси Крис Морис заяви, че Барозу, който се подготвя да се оттегли от поста след 10 години, става все по-малко дипломатичен в опита да защити твърдението си, че Великобритания и ЕС имат нужда един от друг.