Системата не съхранява отпечатъка, а скенерът генерира определен код

Приемът в болница от днес вече е изцяло чрез системата за пръстова идентификация. Само за чекиралите се чрез него пациенти здравната каса вече ще заплаща дължимото на лечебните заведения.

Здравноосигурените лица, регистрирали се в новата система, до момента са над 300 хил. души. Пациентите, отказали да се чекират посредством своя пръст, са по-малко от 100 души, твърдят от здравноосигурителната институция.

От здравната каса обявиха, че лечебните заведения са готови за чекирането с пръст и ново отлагане няма да има. Пациенти обаче сигнализират за опашки и припаднали болни на места.

Първоначалната идея беше пръстовата идентификация да е задължителен вход в болница от 1 октомври. Оказа се, че системата не е готова за промяната и пациенти чакаха с часове, за да им вземат отпечатъка. Затова стартът беше отложен с един месец. 

Самият софтуер се тества още от юли. Пациенти твърдят, че на места все още се чака с часове заради хора, на които на регистратурата не успяват да вземат отпечатък, образуват се опашки, има и припаднали възрастни пациенти.

Преди дни пред "Дарик" заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков увери, че няма основания за притеснения по отношение на новия метод на регистрация.

От днес, ако пациент не е чекиран с пръстов отпечатък, здравната каса ще проверява болницата и може да не плати лечението. Самите пациенти имат право да откажат да се регистрират по новия начин. В този случай болницата ще уведомява районната здравна каса, която ще праща експерти да убеждават пациента, че с отпечатъка си контролира как се харчат парите от здравните му вноски.

Чекирането трае 45 секунди. Първоначалната регистрация обаче, при която системата трябва да генерира уникалния код на пациента, отнема повече време - няколко минути. Сканират се точки от пръста, които се шифроват още в устройствата. Така се получава и уникалният код на всеки, който не би трябвало да може да се фалшифицира, т.е. да не е възможно да се отчете хоспитализация, без пациентът да присъства и да сложи пръста си на чекиращото устройство. 

От касата твърдят, че става дума само за части от пръста, а не за целия отпечатък. Системата не съхранява отпечатъка, а скенерът генерира определен код, който става уникален идентификатор за Здравната каса. Информацията за здравния статус, свързана с този код, ще се съхранява в електронна база от данни. 

Не се чекират децата до 14 години и хора със специфични професии - например фризьорки, при които от боите за коса може да се увреди горният слой на кожата. От касата смятат, че това касае около 3% от населението. За новородените бебета, на които още не е издадено ЕГН, регистрацията ще е по болничния номер от медицинската документация.

Единичната цена на устройствата за пръстова идентификация, които болниците до днес трябваше да закупят, е 286 лв. Стойността, която здравната каса трябваше да заплати за цялата система, бе от порядъка на 400 хил. лева.

Източник: в. "Сега", "Дарик"