Официалната версия на МВР е, че никой от мъжете не е декларирал, че е привърженик на Гюлен, нито се е оплакал, че има опасност от преследване в Турция

Близките на част от предадените на режима на Ердоган турски граждани ще съдят България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщава Би Ти Ви. 

Те са решили да заведат искове заради връщането на роднините им в Турция, където те са обвинени в тероризъм, защото ползвали мобилно приложението за криптирани разговори ByLock, което властите считат, че е използвано от привърженици на Фетуллах Гюлен, сочен за организатор на опита за преврат на 15 юли. ByLock е създадено от турски специалист през 2014 г. и според Анкара е било използвано за комуникация между гюленистите.

Седемте турски граждани бяха заловени в каросерията на камион на Дунав мост при опит да преминат в Румъния и бяха върнати само след 24-часов престой у нас. Според МВР те не са подавали молби за статут. Близките им обаче твърдят точно обратното. 

"Казах му: "Мили братко, България е част от ЕС, затова подайте молби за убежище". Той ми каза: "Ок, ще го направим." Моят брат е учител. Останалите трима също са комисари в Турция. Те знаят какво трябва да правят. Аз изрично му казах: България не може да ви върне в Турция. Той ми писа: "Говорихме с българските полицаи и те ни казаха: Ок, ще отидете в София, където има бежански лагер", казва пред Би Ти Ви живеещият в Германия Сейит, който е брат на един от заловените - Сонер. Тогава никой от близките не се е съмнявал, че бегълците са в сигурност в България - до следващото им обаждане. 

"Обади се отново и каза: "Аз съм в Истанбул и ще ме съдят. България ме изпрати тук." Бяхме шокирани", заяви Хайдар, син на друг от задържаните.

Официалната версия на МВР е, че никой от мъжете не е декларирал, че е привърженик на Гюлен, нито се е оплакал, че има опасност от преследване в Турция. Според вътрешния министър Румяна Бъчварова те са отказали и адвокат, и убежище. Тя твърди, че подчинените й не са извършили никакво нарушение. Преди време тя призна, че турците са били с валидни документи, а след това извади версията, че били върнати, защото лагерът в Любимец бил препълнен. 

"От границата с Румъния директно са ги върнали, казали са им, че ще бъдат оставени, че ще бъдат закарани в бежански лагер, дали са им формуляри да подпишат какъв багаж носят в себе си, те са го подписали и са били с нагласата, че отиват в бежански лагер и че са написали молбите за убежище, но оттам нататък се озовават в Одрин", обясни пред bTV бившият главен редактор на в. "Заман - България" Мехмед Юмер. 

Източник: Би Ти Ви, в. "Сега"