През третото тримесечие на 2014 г. са сключени общо 57 658 сделки с имоти, сочи статистиката на Агенцията по вписванията

Спрямо второто тримесечие, когато са сключени малко над 54 500 сделки, се отчита 5% ръст. Колкото до инвестиционния пазар, третото тримесечие е най-активното от рецесията през 2009 г. насам.

Засиленият интерес се дължи и на цените на жилищата през периода юли-септември, които за цялата страна са спаднали средно с 0,1% в сравнение с второто тримесечие на годината, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Само в София сделките са се увеличили с близо 12%, или два пъти повече в сравнение с първите месеци на 2014 г. В по-големите градове на страната също има ръст в пазара на недвижима собственост. В Пловдив увеличението е 7%, а във Варна - 3%. 

Основната причина за наблюдавания ръст на пазара на имоти е желанието на хората да вложат парите си в нещо сигурно. Капитал, който може да бъде завещан на следващите поколения. 

Водещи фактори при избора на жилище е комуникативното му местоположение, удобните транспортни връзки, бъдещото развитие на квартала, разширението на метрото в столицата. 

Защо ново строителство?

През втората половина на 2014 г. се наблюдава възраждане на интереса към покупка на ново строителство или имоти в строеж, като най-голямо е търсенето на тристайни апартаменти. 

Основните предимства на новопостроените жилища са съвременните методи на строителство, модерната архитектура, голяма функционалност - добре използваното налично пространство. 

Употребата на съвременни висококачествени материали правят новото строителство далеч по-ефективно и в енергиен план - за новите сгради, построени през последните години, е задължителна външната топлоизолация на сградата, което гарантира по-голям комфорт на обитателите, по-ниски сметки за отопление и е много по-добрия избор от индивидуалното разноцветно саниране на жилищата, често срещано при старото строителство.

Когато ново строителство се закупува с кредит от банка - процентът на финансиране от банката е по-висок, отколкото при старото строителство. 

Не е за подценяване и фактът, че новото строителство притежава по-голям потенциал при последваща продажба или отдаване под наем. Сметките на брокерите показват, че ако отдадете апартамента си под наем, той ще се изплати за около 15 години и ще донесе на собственика 6,5% чиста печалба.