Борисов също така атакува другите партии и коалиции, че не са си избрали още кандидат за президентския вот

Без никакво значение за мен е кога ще са изборите за президент. Това, което ме притеснява, е, че политическите партии абдикират от тези избори. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти във връзка с датата за президентските избори, предаде агенция "Фокус". Сред двете водещи партии в парламента има спор за това кога да се проведат те - ГЕРБ искат 6 ноември, а БСП - 23 октомври. 

ГЕРБ също отказва да обяви кандидата си преди септември. Премиерът и лидер на ГЕРБ оправда това с общото настроение сред партиите. 

"Това, което досега съм чул, е, че се търсят все някакви кандидати, които да са общи, да са на много хора. Аз не мога да разбера, ако разсъждаваме тогава защо изобщо партиите ще издигат кандидати", каза той и допълни, че или има кандидати от страна на партиите, или няма.

Виж още: Когато партиите решат, че избирателя кучета го яли

"Какво означава това Граждански съвет да ти номинира кандидат-президент или някаква обща коалиция да избере някакъв човек?! Със сигурност в България има хиляди достойни хора. Тогава каква е ролята на партията?", коментира премиерът. 

Премиерът посочи, че може да обяви и утре кой ще е кандидат-президентът на ГЕРБ, но не иска защото въпросът го дразнел. 

"Аз мога и утре да обявя коя ще е кандидат-президентската двойка на ГЕРБ, но много ме дразните с този въпрос. Каквото се реши в парламента, такава ще е датата. Аз не случайно ги изчаквам, за да ги видя докъде ще им стигне фантазията за кандидат-президент. Имам готов играч, но ако модата е такава, партиите да нямат кандидати и аз мога да отговоря на модата", каза още Борисов.

Борисов посочи, че не му е много ясно как партиите ще отчетат кой е техният кандидат, след като до този момент заявяват, че ще търсят някой друг да им го издигне. "Приемам го и като закачка, каквото се разберат в парламента, такава дата да решат", заяви той. 

Виж още: БСП отива на президентските избори като коалиция

"Има си процедури, които ще спазим, а и искаме сегашният президент да си изкара мандата в необходимия комфорт - непрекъснато идват президенти, той пътува и участва в международни срещи и е добре за страната той да има авторитет, с който да изпълнява функциите си", съобщи още Борисов.

Източник: Агенция "Фокус"