Границата с южната ни съседка остава блокирана от протестиращите фермери вече четвърти ден, от МВнР настояват за намесата на Европейската комисия

Двата големи синдиката на Гърция - на работещите в частния и държавния сектор, - са обявили провеждането на генерална стачка на днешния 4 февруари, предупредиха от нашето Външно министерство.

Движението на автобусите, трамваите и метрото в южната ни съседка ще се осъществява само в часовете от 9 до 21, а през останалото време няма да има градски транспорт. Тролейбусите и надземното метро ще бъдат в състояние на 24-часова стачка.

За 4 и 5 февруари е предвидена и стачка на Общогръцката плавателна федерация - моряци и пристанищни работници.

По време на общата стачка таксиметровите шофьори, Националната организация на бензиностанциите и аптеките също няма да работят. През целия четвъртък болниците ще бъдат с ограничен личен състав.

Очакват се масови синдикални и протестни прояви в големите градове.

Продължават, дори се засилват и протестните действия на гръцките земеделски производители, вкл. в цяла Северна Гърция. Блокирани са при произволен режим на пропускане ГКПП със съседните страни - България, Турция, Република Македония.

Остават блокирани в различни периоди и основни транспортни връзки в цялата страна, вкл. континентална Гърция, Пелопонес, о-в Крит, областта Атика и подходи към летището на Атина.

Не се очертава облекчаване на пътната и вътрешната обстановка и в дните след 4 февруари.

МВнР препоръчва на българите в Гърция да избягват места с масови обществени мероприятия като митинги и шествия. При планиране на пътувания транспортните фирми и водачите да следят актуалната обстановка, тъй като се очаква, освен граничните пунктове, да бъдат блокирани входните пътни артерии в големите градове и да се предизвикат големи задръствания както в населените места, така и на пътни възли извън тях.

Междувременно заради продължаващото от началото на седмицата блокиране на всичките ни ГКПП с Гърция вчера Европейската комисия е информирана официално за създалата се ситуация и е поискано тя да предприеме произтичащите от нейните правомощия действия за преодоляването на проблема във възможно най-кратък срок.

В писмото до ЕК българската страна изразява становище, че поради създалата се ситуация Република Гърция не изпълнява свои задължения, свързани с основни свободи в рамките на ЕС - като свободното движение на хора и стоки между държавите членки. 

Източник: МВнР