Междувременно 60 плажа остават без поддръжа за този летен сезон

Лятото на 2017 г. е последният туристически сезон, в който ще се позволяват пиянските обиколки по морето, направили черноморските ни курорти се прочуха по света. За спирането им се обяви вицепремиерът Валери Симеонов при откриването на туристическия сезон в Слънчев бряг в събота, съобщава "24 часа". 

Симеонов не е дал информация как точно ще се случи това, но намекна, че може да стане чрез Закона за митингите, където има текстове за събирането на много хора на едно място.

Симеонов се зарече да спре баркроловете още този сезон, като обеща до края на месеца да представи конкретните мерки. 

"Алкохолните турове нищо друго не правят, освен да убиват нормалните приходи на заведенията за хранене и ресторантите", заяви Симеонов.

Незаконните сергии, стелажи и хладилни витрини също крадели от оборота на добросъвестните инвеститори, които са вложили средства за години напред. 

Виж още: Откриха гореща линия за сигнали срещу шумни заведения

Симеонов също така предупреди собствениците на заведения да не вдигат шум след полунощ, защото направо ще бъдат затваряни.

"Няма да влизам в детайли, но има начин как да стане това. Специално ноу-хау е", каза още Симеонов. 

Междувременно Слънчев бряг отново е най-евтиният за почивка курорт за британците, показва изследване на в. "Дейли мирър". 

Според изданието разходите за храна и напитки в Слънчев бряг са най-ниски, като спрямо миналото лято цените са паднали с 10%. Едно четиричленно семейство ще плати около 275 паунда за една седмица храна, напитки, сладоледи и бутилка лосион за слънце. За същото в Алгарве, Португалия, разходите ще бъдат 385 паунда.

На фона на това едва 5 от 60 останали без стопанин плажове по Южното Черноморие ще има спасители. На плажовете "Иракли", "Корал", "Алепу", "Сарафово-юг" и "Поморие-север" ще има по един спасителен пост, но затова държавата трябва да отпусне 70 хил. лв.

"Съгласували сме схеми за разполагане на спасителните постове с Министерството на туризма, изготвили сме документация. Очакваме всеки момент да получим финансиране от Министерството на финансите", съобщи областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков. Целта е да се проведе обществена поръчка, така че от края на юли до края на септември, поне за този период от време, да има водно спасяване на тези пет плажа, съобщава БНР.

Все още има висящи процедури за отдаване под наем на някои плажове като "Обзор-мотела" и "Свети Влас-изток'. Те са обявени за неохраняеми, но на тях не се предвижда да бъде осигурено водно спасяване през това лято.

Източник: "24 часа", БНР