Кардиналните методи за справяне с натравянията от метилов алкохол включват химичното му изменение, което да го направи тотално негоден за пиене

На фона на множеството натравяния с метилов алкохол, в Русия започнаха да се чуват гласове за борба с тази тенденция. Руската агенция за контрол върху алкохолната продукция "Росакохолрегулиране" (РАР) е предложила нов метод, който да предотврати пиенето на продукти, съдържащи метилов алкохол, пише в. "Известия", позовавайки се на представител на РАР. 

Идеята на РАР е в целия произвеждан в страната метилов алкохол да се добави вещество, което да предизвиква моментален ефект на повръщане при поглъщане. По този начин от една страна ще се спре пиенето на продукти с метилов алкохол, от друга - дори да бъде погълнат, алкохолът ще бъде повърнат бързо след това, без да може да нанесе вреди на организма. 

Според представителя на РАР правото на правителството да използва процеса на денатурация се съдържа в закона "За държавното регулиране на производството и оборота на етиловия спирт…".

Виж още: Защо руснакът пие всичко, дори отрова?

Идеята обаче има своите противници. От Руския съюз на химиците коментират пред изданието, че метанолът с каквито и да е добавки престава да съответства на световните стандарти. Така, по техни думи, ако продуктът бъде технологично изменен, той престава да отговаря на световния пазар.

Втвърдяването на контрола върху производството и търговия с продукти с алкохолно съдържание бяха въведени в Русия след масово отравяне с течността за вани "Бояришник" в Иркутск. През декември там починаха 76 души от общо 120 пострадали при употребата на съдържащия метилов спирт препарат.

Виж още: Русия е напът да легализира домашното насилие

Цената на водката, продавана официално в търговската мрежа, прави питието недостъпно за милиони бедни жители на Русия, по-специално в провинцията, където стандартът е много нисък. Смята се, че близо 25 млн. души в Русия не разполагат с достатъчни доходи, за да купуват легален алкохол.

Източник: ТАСС