ИД променя тактиката си и вместо да издава заповеди, насърчава последователите си да действат по своя преценка

Европейските служби за сигурност очакват завръщането на между 3000 и 5000 джихадисти от фронта в Сирия и Ирак. Това съобщава белгийският министър на вътрешните работи Ян Ямбон, цитиран от Би Ти Ви.

Министърът уточнява, че завръщането на терористите, присъединили се към "Ислямска държава" (ИД), е свързано с настъплението на международната коалиция.

По неговите думи ИД променя тактиката си и вместо да издава заповеди, насърчава последователите си да действат по своя преценка.

По думите на Ямбон, освен в Брюксел, ИД има привърженици и в Шарльороа - град на 70 километра южно от столицата. Досега 170 белгийски джихадисти са се завърнали у дома, като половината са в затвора, а останалите са поставени под наблюдение.

Белгийските медии съобщават днес, че от догодина на международните железопътни гари в Брюксел, Антверпен и Лиеж ще бъдат въведени скенери за багажа на пътниците за проверки като по летищата. 

Първоначално мерките ще бъдат насочени към подсигуряването на международните влакове между Белгия, Великобритания, Франция и Холандия.

Източник: Би Ти Ви