Все още в някои държави хомосексуалните хора се наказват със смърт

В 72 държави по света еднополовите връзки продължават да бъдат криминализирани, включително и 45, в които сексуалните отношения между жени са престъпление. В девет държави еднополовите отношения могат да доведат до смъртна присъда и десетки други, в които подобни отношения се наказват със затвор.

Това показва годишният доклад на Международната асоциация на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните (ILGA), цитиран от британския в. "Гардиън".

Според изследването страните в Южна и Източна Африка, Близкия изток и Южна Азия имат най-сурови мерки спрямо еднополовите връзки, а най-толерантни са в Западна Европа и западното полукълбо.

Смъртни присъди за еднополови връзки все още има в Иран, Судан, Саудитска Арабия, Йемен, както и в части на Сомалия и северна Нигерия. В две други държави като Сирия и Ирак смъртните присъди се изпълняват от парадържавни формирования като "Ислямска държава". 

Виж още: Пречи ли ни гей парадът?

Макар и законът да предвижда най-суровото наказание и в други пет държави - Пакистан, Афганистан, Обединените арабски емирства, Катар и Мавритания, то няма данни за провеждани екзекуции за доброволен сексуален акт между възрастни, извършван насаме.

В същото време над 120 държави са декриминализирали хомосексуалните отношения. Въпреки това не всички от тях могат да се нарекат либерални, пише в. "Гардиън". Изданието дава за пример Русия, където беше въведен закон, който забранява насърчаването на еднополовите отношения.

Наскоро Германия стана една от последните държави, които узакони еднополовите бракове, като законът се очаква да влезе официално в сила по-късно тази година. Към момента на излизането на доклада на ILGA 26 държави позволяват съвместно осиновяване на деца от еднополови двойки и 27, в които е позволено партньор от същия пол да стане доведен родител на дете на своята половинка.

Източник: "Гардиън"