Парите ще бъдат насочвани за насърчаване на бизнеса да наема безработни

Очаква се страната ни да усвои 2,3 млрд. лв за развитие на пазара на труда. Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова на среща за разясняване на възможностите за европейско финансиране на предприемачи във Велико Търново.

Русинова информира предприемачите за схемите за финансиране, които предстоят да бъдат отворени през идните 2 месеца. 

"Подкрепата, която България има по линия на солидарността на Европа, е в 2 основни направления - пазар на труда и социално включване. Най-важната задача, която е поставена пред нас е тези средства да стигнат до гражданите. България успя да договори над 2,3 млрд. по линия на Европейския социален фонд", заяви Русинова, цитирана от в. "Труд".

Тя уточни, че парите ще бъдат насочвани за насърчаване на бизнеса да наема безработни. 

"По отношение на заетостта са предвидени над 1 млрд. лв., което е доста сериозен финансов ресурс. Предвижда се подпомагане на работодателите за създаване на по-добри условия на труд, квалифициране на кадрите, производителност, наемане на дълготрайно безработни и младежи, които са извън пазара на труда. Последното е най- голямото предизвикателство за България", каза зам.-министърът.

Виж още: България под средното ниво по усвояване на еврофондове​

Според нея основната задача пред Министерството на труда и социалната политика е чрез проектите да се намери верният начин предприятията да имат подготвен персонал, както и да се скъси прехода между образованието, първото започване на работа и реалното адаптиране в работна среда на наетите младежи.

Източник: в. "Труд"