Конфликтите може да отровят работната атмосфера в офиса, да попречат на сътрудничеството между колегите и на добрите резултати на фирмата.

Как може да превърнете екип, раздиран от конфликти, в неразривно цяло?

Harvard Business Review дава няколко съвета:

Превърнете дефекта в ефект
Конфликтите са част от работата и както често са дразнещи, така понякога могат да имат и оздравителен ефект. "В един екип дори винаги трябва да има конфликт с минимална сложност", казва Джени Брет , професор по мениджмънт. Да разбереш защо конфликтите се появяват, защо хората се включват в тях и как се предотвратяват е ключово изпитание за всички мениджъри.

Прекратете споровете още преди да са се появили
Повечето мениджъри си мислят, че могат да се справят с разногласията, когато те се появят. Проф. Брет съветва да се подготвите предварително, за да разполагате с изпитани методи, чрез които да изкорените конфликтите. След като спорът е в разгара си, ще трябва да похабите двойно повече усилия, за да го прекратите.

Друго, в което трябва да се уверите, е че вашият екип споделя една и съща цел, ценности и идентичност. Всеки екип трябва да отделя време, в което да говори за собствените си проблеми и вътрешни разногласия, съветва проф. Бояцис, експерт по организационно поведение.

Виж още: Добрият шеф е добър човек

Опознайте нрава на колектива
Когато повече от двама души са въвлечени в конфликт, градусът на емоциите лесно се вдига. Бързото разрастване на скандала води до наранени чувства и трайно недоволство. Изключително важно е да познавате добре темперамента на хората си, за да може да туширате надигащите се настроения бързо.

Фокусирайте се върху правилата
Най-добрият начин да прекратите диспутите е да се придържате към нормите, които сте създали заедно с екипа си. Хубаво е да създадете подобни правила, към които да се придържате в подобни ситуации.

Работата ви като ръководител на екипа е да помогнете на страните да намерят съгласие. Ключът е да покажете, че уважавате всяка гледна точка, смята проф. Брет.
На компромиса обикновено се гледа лошо в света на бизнеса, но той е важен, за да се намери най-правилният отговор.

Съберете скараните
Най-добрият начин да преодолеете разногласията в екипа е да се съсредоточите върху нов проект. Ако хората са наранени от конфликта, положете усилия отново да ги приобщите към екипа, като им дадете отговорна задача. Това ще ги мотивира да работят и бързо да забравят огорчението.

Виж още: Как се става добър шеф