За сметка на това много чужди произведения трябва да отпадат, включително "Робинзон Крузо"

"История славянобългарска" е заложена да изучава от учениците 4 пъти – 3 пъти по история и веднъж по литература. Това съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Произведението е заложено в проектите по БЕЛ в 6 и 9 клас, както и в програмата по история за гимназиалния етап. Програмите официално трябва да бъдат представени в сряда от образователния министър Меглена Кунева.

Стаматов потвърди, че в новата версия на програмата има отпаднали автори. Много от чуждестранните произведения са силно намалени, за да се олекоти учебната програма на учениците, уточни зам.-министърът преди известно време.

Сега стана ясно, че образователното министерство се отказа от идеята си Робинзон Крузо да залегне в учебните програми. За сметка на това там се връщат песните на Добри Чинтулов. Те ще бъдат изучавани по литература и по история. В осми клас ще се учат и някои библейски текстове, свързани с Иисус Христос и Божията майка.

Виж още: Удължават учебната година от I до VIII клас​

Проблемът с части от Средновековието, които щяха да пропуснат някои ученици, заради поетапното въвеждане на програмите вече е изчистен. Материалът ще бъде наваксан в седми клас в часовете по задължителна избираема подготовка.

Терминът "съжителство", който предизвика вълна от недоволство, няма да замени османското владичество.

Виж още: Пиар глава затрива, или Как лошата комуникация опропастява идеи​

Промените при матурите по БЕЛ, които трябваше да влязат в сила след два месеца, а именно - разделянето на зрелостния изпит на различни модули - няма да се случат.

 

"Ще работим за техническото обезопасяване в много стабилен вариант, защото модулите ще създадат друг голям проблем, който е свързан с техническата несъвместима на двата изпита, които са по едно и също време, от една страна. От друга – голяма част от учениците в момента са се подготвили без модули. В този смисъл ще объркаме всички зрелостници”, обясни Диян Стаматов.

Виж още: В осми клас ще учат как се прави фирма​

По думите му, ако един родител прецени, че има възможностите да подготви детето си сам вкъщи, комисия към Инспектората по образование ще провери каква е средата и дали социалната подготовка на семейството е на необходимата висота. Предвиждало се всяка година комисията да прави проверка. Ако детето не е подготвено, обучението в домашни условия няма да бъде продължено.

Източник: Би Ти Ви, Нова телевизия