Преговорите за доставки на газ за Турция буксуват, а Русия е поставена пред труден избор

Турция постави в шах Русия по време на преговорите за увеличените доставки на руски природен газ през новия газопровод "Турски поток", съобщава expert.ru.

Исканията на Турция

От туска страна искат 15% отстъпка от сегашната цена на синьото гориво, купувано от Русия. Владимир Путин обеща вече отстъпка от 6% по време на последното си посещение в Турция, когато беше и обявен краят на проекта за газопровод "Южен поток". Това искане на Турция доведе до буксуване на преговорите и липса на решение по въпроса.

От Анкара се възползва от факта, че в момента Русия е поставена в деликатното положение относно доставките на газ за Европа. От руска страна вече обявиха, че след договорът за транзит с Украйна няма да бъде подновен след изтичането му през 2019 г. Тогава Москва ще насочи целия си пренос на газ за европейските страни през Турция. 

Виж още: Русия и Турция засилват икономическите си взаимоотношения

Шах с пешката - алтернативите пред Русия

Така в момента Руската федерация е поставена в шах с два възможни хода - да остави украинските газопроводи да работят или да даде на турците исканата отстъпка от 15%.

Отказът от "Южен поток" на практика остави Русия без алтернатива за заобикаляне на Украйна като страна, през която минават доставките за Европа и Турция добре знае това и се възползва максимално, смятат експертите.