По думите на зам.-председателя на ГЕРБ техният кандидат е човек с твърд характер, доказал се в управлението и притежаващ съответните политически познания, за да може да се включи активно в динамичния международен и вътрешен политически дебат

Президентската кандидатура на ГЕРБ вече е ясна и ще бъде обявена между 20 септември и 2 октомври (няколко дни преди същинската предизборна кампания). Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Предизборния щаб на партията Цветан Цветанов пред БНТ. 

"Нашите структури в цялата страна, са готови и приемат решението, което ще бъде окончателно, на Изпълнителната комисия, за да може действително да реализираме една успешна кампания, 11-та по ред и да запазим тази стабилност, която имаме днес", заяви Цветанов. 

Той посочи, че ГЕРБ има много доказани хора, които могат да се включат в предизборната кампания за президент и вицепрезидент, без обаче да назове конкретни имена. 

Виж още: Когато партиите решат, че избирателя кучета го яли

"Трябва да бъде човек с твърд характер, да е човек, който се е доказал в управлението, да е управлявал и политически да има съответните познания, за да може да се включи активно в сегашния динамичен международен и вътрешен политически дебат", каза още зам.-председателят на партията.

Цветанов заяви, че кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ е достатъчно разпознаваем в Брюксел, Вашингтон и Москва и се ползва с добър авторитет. 

"Бъдещият президент не трябва, когато спечели изборите, да бъде разпознаваем с това, че зад него е застанала най-голямата политическа сила или тя го е издигнала. Трябва да го разглеждаме като бъдещия държавник и човек, който ще бъде и Главнокомандващ на Българската армия, но ще може да бъде медиатор на всички вътрешнополитически процеси в страната и да участва активно в международните дебати по последствията от Близкоизточния проблем", коментира още той.

Виж още: По-малко от половината българи биха гласували сега за президент

Цветанов каза още, че кандидатпрезидентската двойка на ПП ГЕРБ ще бъде обявена на по-късен етап. 

"Имахме намерение да бъде обявена в средата на септември. Аз смятам, че от 20-22 септември до 2 октомври е нормален срок, в който може да бъде представена кандидатпрезидентската двойка. Това забавяне се налага не от това, че нямаме решения, а от това, че искахме през всички тези месеци правителството, местната власт, парламентът да работят спокойно", допълни той.

Източник: БНТ