Общо 60 са арестуваните от турските власти за организирането на нападението, отнело живота на 10 души

60 души са задържани след вчерашния атентат в Истанбул, при който загинаха 10 души, а други 15 бяха ранени. 

Сред арестуваните има и хора, които планирали да извършат терористични нападения, като 15 от тях са граждани от Сирия и се очаква да бъдат депортирани в близките дни. 

Трима руснаци сред задържаните

Турската полиция е задържала и трима руснаци, заподозрени за връзки с "Ислямска държава", предаде "Ройтерс". Според турските власти именно джихадистката групировка стои зад атаката. От страна на ИД нито е потвърдено това твърдение, нито е отречено.

Руският генерален консул в турския град Анталия потвърди информацията за задържането на тримата пред държавната агенция РИА "Новости".

Агенция "Доган" допълва, че полицията в средиземноморския град е иззела документи и компакт дискове по време на претърсване на помещенията, където са живели руснаците.

Засилени мерки за сигурност

Вчера в Турция бе свикана спешна среща на правителството по повод критичната ситуация. Мерките за сигурност са засилени. Разследването около атентата продължава.

"В защита на националната сигурност и обществения ред турското правителство е забранило отразяването на взрива, за който се подозира, че е терористичен акт", предадоха местни медии.

Междувременно бе сформирана кризисна комисия на германското правителство, която работи с генералното консулство в Истанбул и с германското посолство в Анкара, за да стигне до дъното на атентата в Истанбул. За това съобщи външният министър на Германия Щайнмайер на профила си в "Туитър".

Източник: Ройтерс, РИА Новости