Може ли интелектът да саботира връзките ни

Пречи ли интелектът на любовта? По-скоро не. Любовта до голяма степен е ирационална емоция, която не се влияе от коефициента на интелигентност или това колко книги си прочел през живота си. Но дали интелектът пречи да намерим любовта? Тук може би имаме положителен отговор.

Ето три причини за това интелектът ви да ви пречи да си намерите половинка:

1. Анализирай това

Което е грешка. При интелигентните хора предвидливостта е силно развита и то не на това ниво "шесто чувство". Тук става въпрос за събиране на факти и данни и анализирането им, което да доведе до логически издържан извод. А както казахме вече, емоциите са нещо дълбоко ирационално. И ако някои биха дали шанс на едни нови взаимоотношения, то нашите герои ще анализират ситуацията и ще открият проблемите, които биха довели до край на евентуалната връзка. Нещо като "нероден Петко", но основано на логиката.

Допълнително с това, ако решат да започнат връзка, те са по-склонни (по същите причини) да я прекратят при вида на първите по-сериозни проблеми. 

2. Вдигнати щитове

Базирайки се на предишен опит във връзки, на чужди преживявания и на собственото си светоусещане, много интелигентни хора са склонни да си изграждат стени, които да ги пазят от емоционални контакти. Съотвено им е много по-трудно да се отворят към другия човек и да изградят наистина смислен емоционален контакт, без който всяка връзка е невъзможна. 

Виж още: Какво се случва с жените, когато не правят секс

3. Често доброволно избират да са сами

Едно от предимствата на високия интелект е фактът, че собствената ти компания често ти е достатъчна и да си сам не ти пречи. Много интелигентни хора имат и достатъчно чар, който да им помага при краткотрайни взаимоотношения и обикновени свалки. Затова те сами избират да не са във връзка и да продължават по тази линия.