Те получиха от министъра на икономиката Божидар Лукарски сертификати за инвестиция клас "А" по Закона за насърчаване на инвестициите

Инвестиции за над 38 млн. лв. и разкриване на повече от 400 нови работни места у нас планират три чужди компании. В сряда те получиха от министъра на икономиката Божидар Лукарски сертификати за инвестиция клас "А" по Закона за насърчаване на инвестициите.

Австрийската "Палфингер" планира да разшири производството си на транспортни кранове в предприятието си в Червен бряг, турската "Акгюн Керамик", която в началото на годината купи завода за керамични плочки в Нови пазар, ще го довърши и пусне в експлоатация, а кипърската "Лулис Мел" инвестира в изграждането на мелница за брашно в Божурище.

Божидар Лукарски отбеляза, че първите две инвестиции са в райони с висока безработица и изрази надежда те да създадат значима заетост.

Австрийската "Палфингер" разширява производството на кранове

Българското подразделение на австрийската "Палфингер Продукционстехник" планира да вложи над 10.4 млн. лв. в разширение на предприятие си у нас за производство на компоненти за транспортни кранове с марка "Палфингер".

По този начин вече ще се произвеждат завършени системи и продукти - транспортни кранове, а не само детайли за тях, каза изпълнителният директор на българското предприятие Метин Юсеин Дениз. По думите му се очаква се да бъдат разкрити 126 нови работни места.

Заводът на австрийската компания "Палфингер" се намира в Червен бряг.

"Дюра Тайлс БГ" прави предприятие за керамични плочки

"ДюраТайлс БГ" АД инвестира близо 10 млн. лева в довършването на завода за производство на керамични изделия в Нови пазар. Очаква се инвестицията да доведе до разкриването на 305 нови работни места.

"Дюра Тайлс БГ" е българското дружество на турската компания "Акгюн Керамик" (Akgun Seramik), която в началото на годината закупи почти изцяло обновеното предприятие на търг от "Хипо Алпе Адриа". Финансовата институция кредитира "Керамика Плиска И.П.", което е мажоритарна собственост на регистрираното на Сейшелите "Galer Corp". Дружеството обаче спря да плаща заема и така се стигна до продажбата на предприятието.

Заводът за плочки в Нови пазар беше построен и оборудван с линии на италианската Siti – B&T Group S.p.A. още през 2008 г., но досега не е работил. Предприятието е разположено на площ от 40 дка и е проектирано да произвежда три вида плочки – за подове, стени и такива от технически порцелан. Годишният й капацитет е за 5.5 млн. кв.м плочки в различни формати.

"Лулис Мел" инвестира в мелница за брашно

Кипърската "Лулис Мел" инвестира близо 18 млн. лв. в първата фаза на проекта си за изграждане на мелница за брашно в икономическата зона на Божурище.

За осъществяване целите на инвестиционните намерения се предвижда наемането на 50 местни работници и служители, съобщи изпълнителният директор на Лулис Мел – България Пантазис Савопулус.

Трите проекта са индикатор за доверието на инвеститорите в страната ни, каза Лукарски. Той посочи, че от началото на годината до момента по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 18 проекта на обща стойност над 297 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият над 4000 нови работни места.

В процес на сертифициране са още 24 проекта за над 400 млн. лв., като се очаква те да осигурят заетост на още около 6000 души.

Източник: Mediapool