Причина за уволнението е критиката на главния прокурор Сали Йейтс към изпълнителната заповед за имиграцията, която Тръмп подписа в края на миналата седмица

Американският президент Доналд Тръмп уволни действащия главен прокурор на САЩ Сали Йейтс, след като тя призова прокурорите от Министерството на правосъдието да не защитават неговата спорна изпълнителна заповед за имиграцията, предава АФП.

Действащият главен прокурор Сали Йейтс предаде Министерството на правосъдието, отказвайки да изпълни правна заповед, предназначена да защити гражданите на Съединените щати, заявиха в изявление от Белия дом.

"Президентът Тръмп освободи г-жа Йейтс от задълженията ѝ и впоследствие назова Дана Боенте, американския прокурор за източната част на щата Вирджиния, да служи като действащ главен прокурор докато сенатор Джеф Сешънс бъде окончателно потвърден от Сената", гласи още текстът от администрацията на Тръмп.

Виж още: Хаос след решението на Тръмп за имиграцията

Междувременно час по-късно Тръмп смени и действащия ръководител на федералната агенция по имиграция и митническо изпълнение. Не е посочена причина за решението за отстраняването на Даниел Рагсдейл.

Томас Хоман, който сменя Рагсдейл на поста, ще помогне "да бъде гарантирано, че прилагаме нашите имиграционни закони във вътрешността на САЩ в съответствие с националния интерес", заяви говорителят на федералната агенция по имиграция и митническо изпълнение Джон Кели.

Виж още: Кой е новият шеф на ЦРУ

Източник: АФП