Младите демократи не харесват Хилари Клинтън

Седмица, след като се класира втори в Айова на първичните избори за определяне на номинацията на републиканците за президентските избори, сега Доналд Тръмп спечели убедителна победа в Ню Хемпшир. Снощи в щата се проведоха първичните избори за определяне на щатската номинация на двете партии за кандидати за президентските избори през ноември.

Убедителна победа при демократите регистрира и сенатор Бърни Сандърс, който спечели 60% от подкрепата на делегатите на Демократическата партия в щата. Неговата опонентка Хилари Клинтън, която допреди месеци беше сочена за абсолютен и безапелационен фаворит за номинацията на партията си, печели 39% подкрепа. 

Според резултатите Сандърс побеждава Хилари във всички възрастови групи, като най-убедителна е преднината му сред младите демократи. От щаба на бившата първа дама и държавен секретар признаха загубата. 

Хилари Клинтън обяви, че ще продължи с нови сили кампанията си. "Сега прехвърляме тази кампания към цялата страна", каза тя, цитирана от ДПА. Клинтън се зарече да се бори "за всеки глас във всеки щат". 

Виж още: Битката за Белия дом​

Бившият държавен секретар поздрави Сандърс за победата, но подчерта, че именно тя е човекът, който може най-добре да води лява политика.

Изненада имаше и сред републиканците, макар и не спрямо първото място. Убедителна победа за Доналд Тръмп. След него се класира сенатор Джон Кейсик с 16%. На трето място се класира победителят от Айова Тед Крус с 12%, а сенаторите Джеб Буш и Марко Рубио са с 11%. 

При републиканците изследванията показват голямо разочарование от политическия елит на партията, като половината от гласувалите на първичните избори споделят, че искат номинацията да отиде при някой, който е извън партийния елит.

Следващите първични избори са на 20 февруари - в Невада за демократите и в Южна Каролина за републиканците.

Източник: Си Ен Ен