С 80% е нараснал броят на загиналите в терористични атентати през 2015 г.

Общо 52,9 млрд. долара коства на световната икономикта тероризмът. Това е най-мащабният проблем за глобалната икономика и ѝ нанася най-сериозни щети. Това е оценка на експерти от американския Съвет по международни въпроси, предава ТАСС.

Според доклада двете най-мащабни терористични организации като брой на извършените атентати са "Ислямска държава" и Боко Харам, като всеки втори терористичен акт в света се извършва една от двете групировки.

През 2015 г. броят за загиналите в терористични актове е нараснал с 80% спрямо предходната година. 

По данни към декември 2015 г. около 31 хил. чужди бойци са се намирали в Ирак и в Сирия. Преди числеността им беше оценявана на 25 хил.

Виж още: Кой подкрепя "Ислямска държава"

Като проблем, на който трябва да се обърне особено внимание, се посочва фактът, че групировката ИД успя да създаде клонове в Афганистан, Египет, Либия, Йемен и други страни. 

От Либия, където бойци на ИД през февруари миналата година обезглавиха над 20 египетски християни, през Синайски полуостров и до Ливан, където двойна експлозия, извършена от атентатор камикадзе, отне живота на десетки хора и рани стотици - всичко това свидетелства, че жестокостта на ИД няма граници.

Виж още: "Моленбек" - гнездо на тероризъм в сърцето на Европа

Борбата с тероризма е най-големият приоритет на 2016 г., посочва Съветът. В тази насока приоритетните задачи са изолация на активните терористични групи, пресичане на финансовите постъпления за терористите и противодействие на разпространението на радикални възгледи, подчертават експертите от Съвета.

Източник: ТАСС