Ако щетата от корупцията надвишава 28,6 млн. долара, предлагат от Националния комитет за управление на реформите в страната

Държавните служители, признати за виновни в корупция, могат да бъдат осъдени на смърт в Тайланд, ако нанесената от тях щета надвишава 1 млрд. бата, равняващо се на около 28,6 млн. долара. 

Предложението за изменение на Наказателния кодекс бе одобрено от Националния комитет за управление на реформите, предаде ТАСС.

В подкрепа на решението гласуваха 155 от 162 членове на комитета. Инициативата трябва да бъде пратена за разглеждане в правителството, което има право да я внесе в парламента и в конституционната комисия, обясни ръководителят на комитета Тхинапан Наката. 

Предложението предвижда също така, ако щетата е над 1 млн. бата (28 хил. долара), наказанието да бъде затвор до 5 години. За щета до 10 млн. бата (285 хил. долара) се предлага наказание от 10 години лишаване от свобода.

От няколко години Тайланд не изпълнява смъртни присъди. Обикновено ги заменя с доживотен затвор при периодичните кралски амнистии, свързани с важни събития в страната.

Източник: ТАСС