Политиците, които са били на хранилка в КТБ нямат интерес Цветан Василев да проговори, каза Дончева

"Реформата във всяка сфера изисиква малка група хора да нарисуват какво ще се случва. После хората от държавната машина трябва да започнат да изпълняват начертаното, каза в сутрешния блок на БНТ Татяна Дончева. 

"ГЕРБ никога не са имали идея за съдебната реформа

Те нямаха и специалисти в тази сфера. Очевидно беше, че Искра Фидосова не можеше да свърши тази работа. Европа продължава да натиска за съдебната реформа, защото именно в нея е ключа към оправянето на държавата. 

Никой не иска да отстъпи от влиянието в съдебната система и квотите по различните съдилища. Правителството прави само словесна съдебна реформа. 

В момента управлява статуквото

Това статукво стои срещу правосъдния министър. Той няма пълен картбланш да действа, за разлика от главния прокурор. 

Виж още: Защо Румъния успя, а България - не?

Това си пролича миналата седмица, когато Цветан Цветанов внесе проект за реформа в деловодството на Народното събрание, който беше изцяло подготвен от Сотир Цацаров. Сега самият Цацаров се опитва да се измъкне от тези идеи и да твърди, че не са негов", заключи Дончева. 

"В момента прави впечатление, че не се променя нищо, което не иска Ахмед Доган

Това говори, че ГЕРБ и ДПС се синхронизират и мислят най-вероятно за предстоящите президентските избори. Досега всички президенти са били избирани с подкрепата на ДПС. На всички е ясно, че Бойко Борисов се цели в президентския мандат. 

Другата цел е да се разпредели баницата КТБ по начин, по който и ГЕРБ, и ДПС да останат доволни. Политиците, които са били на хранилка в КТБ нямат интерес Цветан Василев да проговори", каза още Дончева.

Виж още: Казват, че задкулисието вече го няма

Източник: БНТ