Болшинството деца, оставащи без ваксини, са и тези, които отпадат от полезрението на системата на здравеопазването

Около 12,9 млн. новородени деца по света, или почти всяко 10-о дете, са останали без никакви ваксини през 2016 г. За това свидетелстват данни, публикувани в сайта на Световната здравна организация (СЗО).

Мнозинството деца, оставащи без ваксини, са и децата, които отпадат от полезрението на системата на здравеопазването, коментира шефът на звеното за имунизации, ваксинации и биопрепарати в СЗО Жан-Мари Окво-Беле. 

По думите му най-вероятно тези деца не са получили и други базови медицински услуги.

Виж още: Роалд Дал в защита на ваксините

Ако искаме да увеличим мащабите на ваксинациите по света, сътрудниците на системата за здравеопазване трябва да насочат своето внимание към тези, които не са били обхванати при масовите ваксинации, посочва директорът.

От СЗО отбелязват, че през 2010 г. пълния комплекс ваксини и имунизации са получили 116.5 млн. новородени, което представлява 86% от общия им брой. След това обаче този показател повече не се е повишил. 

В 130 от 194-те страни, членуващи в СЗО, са изпълнени препоръките на организацията да се ваксинират не по-малко от 90% от всички новородени.

Още 10 млн. деца остават без ваксинации в 64 страни, а 7,3 млн. от тях живеят в неблагоприятни условия, включително в държави с въоръжени конфликти.

Източник: "Дарик"