Според доклад на Световната банка цените на лекарствата у нас са твърде високи

Световната банка препоръча на България да намали ДДС върху лекарствата. Според един от изводите от техен доклад за реформиране на сектора, данък добавена стойност върху медикаментите у нас е твърде висок, пише в. "Сега".

Документът е част от споразумението между банката и страната ни за предоставяне на консултантски услуги. 

Твърде скъпи лекарства

От доклада на Световната банка става ясно още, че у нас пациентите плащат прекалено много за медикаменти, а самата система за включване и плащане на лекарства от здравната каса не е ефективна.

"При ставка 20% ДДС върху лекарствата е твърде висок. България е сред малкото държави членки на ЕС, които не прилагат диференцирана ставка", пише в доклада на банката. Там се припомня, че у нас ДДС е по-нисък единствено за туризма - 9%, но дори и това е „съществено по-високо в сравнение със ставката, прилагана за лекарства в някои страни", пише в доклада.

От Световната банка посочват като пример Обединеното кралство, Ирландия и Малта, където лекарствата не се облагат с ДДС, както и Испания, Франция, Хърватия, Кипър, Литва и Унгария, където ставката е 5% или по-малко. 

Виж още: Здравеопазването - най-важният национален приоритет за българите

"Следва да се обмисли намаляване на ДДС до сходно равнище с други страни от Централна и Източна Европа", препоръчват експертите. 

Удар по бедните

От Световната банка се мотивират още и с факта, че високият данък има по-сериозна тежест върху по-бедните, а и голяма част от лично плащаните здравни разходи у нас са за лекарства.

От здравното министерство не коментираха тази част от доклада. Предложения за диференциран ДДС върху лекарствата у нас са правили редица опозиционни партии, включително Синята коалиция през 2009 г. и Лъчезар Иванов от ГЕРБ по времето на тройната коалиция. Всички управляващи обаче отхвърлят подобни текстове.

Източник: в. "Сега"