Най-бързите ще се класират за програмата

Даваме приоритети, когато трябва да се избира между няколко сгради първо да се санират най-старите. Понеже стартираме с един милиард, който е недостатъчен за всички, затова сме дали възможност с предимство. Това сподели регионалният министър Лиляна Павлова в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Не се знае колко точно ще са санираните сгради

Не може да се каже с точност колко сгради ще бъдат санирани. Затова е важно колкото се може повече да направим, докато има финансиране. Няма проблем с критериите и програмата е максимално справедлива, заяви Павлова, като отрече да има подбор на общините по партиен признак.

"Панелните блокове са най-много в големите градове и за да няма дискриминация, даваме равен шанс на всички. Дали сме такъв шанс, че независимо от коя политическа сила се управлява дадена община, също да се възползват от програмата. Въпросът е кой ще е най-бърз. Определящо ще бъде желанието на собствениците и бързината, с която създадат сдружения", коментира регионалният министър.

Догодина още 300 млн. лв. за саниране

Виж още: След санирането всеки апартамент ще си има отделен топломер

Това е солидарна система и е важно всички да сме такива. Има възможност догодина към този фонд за санирането да се добавят още 300 млн. лв. Фирмите, които ще изготвят санирането ще бъдат различни в зависимост от най-изгодната предложена цена, заяви Павлова.

"Инженерингът и строителството ще се извършват отделно. Няма да се развалят направени санировки, единствено ще се уеднакви цвета. Остъклените тераси няма да се бутат, единствено ще се поднови дограмата, ако не се нарушава конструкцията на сградата, допълни още тя.