СДВР започна да спира от движение автомобили с нерегламентирани промени в шумозаглушителната система и конструкцията, както и с допълнително затъмнени с фолио стъкла

Служители на столичната Пътна полиция започват от тази седмица да спират временно от движение автомобили с челни и предни странични стъкла, които са допълнително затъмнени с фолио, ограничаващо видимостта на водача.

Сред нарушенията, които се преследват, са още нерегламентираните изменения в изпускателните колекторни тръби, което води до отделянето на по-висок шум при работа на автомобилния двигател.

Принудителната административната мярка по чл. 171, т.2, б."а" се прилага и към колите с неотстранени неизправности в шумозаглушителните системи, както и с изменения в конструкцията, които водят до увеличаване мощността на двигателя извън законоустановения ред.

Само през първия ден на инициативата седем собственици на автомобили са получили заповед за временно спиране от движение.

С предприетите мерки СДВР обявява нулева толерантност срещу дръзкото шофиране, което е в разрез с правилата и не спазва установените от закона норми, съобщават от МВР.

Досега за такова нарушение водачът се наказваше с 20 лева глоба, припомня БНТ. С новите правила няма да може да се обжалва, а паричната санкция скача пет пъти.

"Когато колегите спрат такъв автомобил, който е с умишлено затъмнени предни стъкла, с такова фолио, му се издава заповед за спиране от движение. Отнема му се едната част от свидетелството за регистрация. Автомобилът има право да се придвижи само до мястото за домуване", обяснява началникът на "Пътна полиция" към СДВР комисар Тенчо Тенев, като подчертава, че автомобилът се спира от движение и през този период не му тече и "Гражданската отговорност". 

Колите ще се връщат отново на пътя веднага след отстраняване на неправилно залепеното фолио и преминаването през технически преглед в КАТ. 

От вчера влезе в сила и служебното дерегистриране на коли без задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Регистрациите ще се възстановяват също автоматично - при предоставяне на данни от Гаранционния фонд, или по желание на собственика след представяне на валидна застраховка "Гражданска отговорност". Глобата за несключена задължителна застраховка обаче пада от 400 на 250 лв. за физическо лице.

От тази седмица акция предприе и Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, които пуснаха в търговската мрежа 7 млн. пакетчета захар със съвети за безопасно шофиране. Те ще са насочени срещу най-честите нарушения на пътя: високата скорост, карането без колани и предпазни каски и в подкрепа на безопасността на пътя за мотористи, шофьори, деца и пешеходци.

Източник: Пресцентър МВР, БНТ