Столицата ни обаче е на първо място по най-евтини градове за чуждестранните туристи на Балканите

Българската столица е на 111-о място от 133 изследвани градове, с цена на живот наполовина на цената на живот в Ню Йорк. В сравнение с година по-рано цените в София са намалели леко и са по-ниски в сравнение с Белград, но си остават по-високи от Букурещ и значително по-високи, отколкото в Москва.

Руската столица, която в миналото бе сред десетте най-скъпи града в света, се срина в класацията заради икономическата криза в страната и обезценката на рублата. Сингапур си остава засега най-скъпият град за живеене, показват резултатите от традиционното годишно изследване на "Икономист интелиджънс юнит".

В изследването се отчитат цените на 50 хил. артикула - от хляб и цигари до луксозни стоки. 

Виж още: С какво България привлича и отблъсква

След азиатския град-държава се нареждат Цюрих, Хонконг, Женева, Париж, Лондон, Ню Йорк, Копенхаген, Сеул и Лос Анджелес. Най-евтините градове за живот са Карачи (Пакистан), Бангалор и Мумбай (Индия), както и далечната Лусака в Замбия.

Въпреки че София е изместила Москва в класацията за скъп живот на глава на населението, нашата столица е на първо място сред най-бюджетните градове за чуждестранните туристи на Балканите. За миналата година средно на ден турист в София може да изкара с 67 долара, твърди проучване на туристическата агенция "Триваго", цитирани от "Дейли мейл".

Виж още: София е най-лошият град за живеене в ЕС

Второто евтино място за туристите е Скопие със 70 долара, а на трето място е Сараево в Босна и Херцеговина със 74 долара на ден. Най-скъпата европейска столица за туристите е Лондон с 267 долара за стая в хотел средна класа хотел, следван от Берн - Швейцария с 219 долара на нощ и Париж с 196 долара за хотелска стая. 

Виж още: 15 места, които трябва да посетим, преди да станат известни

При крайбрежните градове пак България е на първо място, като най-евтин курортен град се е оказал Варна, сочи класацията на туристическата агенция "Триваго".

Във Варна чужденец може да пренощува за скромните 54 долара. На второ място е Малта с крайбрежния си курортен град Буджибба (Bugibba), където туристите плащат средно по 71,5 долара на денонощие. Тройката се затваря отново с българския курорт Слънчев бряг, където нощувката средно е 74,5 долара.

Виж още: 17 града в Европа са опасни за живеене. Ето кои - и защо

Източник: "Стандарт", "Дейли мейл"