Ако "Топлофикация" реши да ви съди, сметката може да нарасне драстично

След две неплатени сметки за парно "Топлофикация-София" може да ни даде на съд, без значение дали задължеднията са за 10 лв. или за 1000 лв.

"Според нормативната уредба длъжник имаме тогава, когато задължението е повече от два месеца. Преди това този клиент се смята за коректен в рамките на закона", обясняват пред в. "Монитор" от столичната компания.

Със събирането се занимава специално звено в топлофикацията, като се действа по специална методика, така че в крайна монополистът да може да си събере парите от абонатите.

Към края на миналата година борчовете на клиентите бяха стигнали 420 млн. лв. 70% от столичани не дължат нито лев за парно и топла вода, при дял от 48% преди пет години.

Ако към тях се прибавят тези с от 1 до 6 просрочени сметки, които пак се броят за лоялни, се оказва, че 92% от живеещите в столицата имат задължения към "Топлофикация".

Жалби срещу топлофикациите

Преди дни омбудсманът Мая Манолова обяви, че е залята от жалби срещу топлофикациите. Още преди началото на отоплителния сезон те били над 300 и се очаква да се увеличат. 

Много често, без да уведомят абонатите си какво дължат, топлофикациите пристъпват към принудително изпълнение, при което начисляват всевъзможни такси - адвокатски хонорари, възнаграждения за юрисконсулти и лихви, които в пъти увеличават задължението.

Виж още: Разводът с Топлофикация вече е възможен​

"Редно е да информират клиента, че ще му заведат съдебно дело, ако не плати, и да го информират какво дължи. Но те не го правят. Пристъпват, защото е по-лесно, направо към съдебна процедура по бързия ред", разказа Манолова. 

Защо сметките нарасват главоломно?

Така на абонат с дълг от 8,70 лв. са начислили: 300 лв. възнаграждение за юрисконсулт, 25 лв. съдебна такса, 60 ст. лихва, още 300 лв. хонорар за друг юрисконсулт - за това, че се е обърнал към съдебен изпълнител, и 100 лв. такса на изпълнителя. Манолова не уточни за какво е начислен остатъкът до 1000,70 лв.

"Топлофикация" има собствени юристи, но наема външни, на които плаща хонорари. Това е хитър начин да събират допълнително средно по 700 лв. отгоре от абонатите", обясни Манолова и обясни как се натъкнала на случай, при който "Топлофикация" внесла искова молба срещу длъжник за 2 стотинки, които с хонорарите и таксите го натоварили с над 600 лв. 

Виж още: 10 хил. нередовни пътници със запорирани заплати

Към момента има заведени 15 хил. дела на длъжници. Най-голямата сума, за която тази година "Топлофикация - София" е пратила на съд свой клиент, е за 500 хил. лв., като в случая става въпрос за бизнес абонат.

Източник: "Монитор", "Сега"