Някогашната звезда от кеча гради успешна актьорска кариера, миналата година бе провъзгласен за екшън актьор номер 1, а тези дни го отличиха с детската награда Kids' Choice 2013

Скалата (както е псевдонимът му на ринга), или Дуейн Джонсън (както е по-известен в киноафиша), не за пръв път привлича вниманието на най-младите зрители. Първата му главна роля е в "Кралят на скорпионите" (2002), с героя му от "Мумията се завръща".

Миналата година той и екранният му син Джош Хътчърсън ("Игрите на глада") превърнаха в хит "Пътуване до тайнствения остров", продължение на "Пътуване до центъра на Земята". Изненадата от 40-годишния актьор там е музикалното изпълнение на What a Wonderful World, със собствения му акомпанимент на укулеле.

Именно тази роля му донесе онзи ден награда Kids' Choice 2013 в категорията "Любим екшънгерой / Buttkicker" - в конкуренция с Андрю Гарфилд ( "Невероятният Спайдърмен"), Робърт Дауни-джуниър и Крис Хемсуърт от "Отмъстителите". Сега чакаме да го видим и в трети филм по приключенските романи на Жул Верн!

Семейната публика го познава и от други филми в комедийния и приключенския жанр: "Игра по план", "Планината на вещиците", "Феята на зъбките" и анимационния "Планета 51".

Преди да се гмурне в киното, той играе американски футбол, а после тръгва по стъпките на баща си и дядо си, като става кечист - и един от шампионите на световната федерация WWF/WWE.

Сред първите му идоли от големия екран бил Харисън Форд - в ролята на Хан Соло от "Междузвездни войни" и най-вече като Индиана Джоунс. "Тогава ми се прииска да съм този човек - силен, но същевременно забавен, чаровен, адски готин. Мисля, че оттам започна всичко", спомня си Скалата.

Тази година той участва в цели пет филма, три от които излизат през пролетта. Още този петък може да го гледаме като един от новите персонажи - Роудблок, във фантастичния екшън "G.I.Joe-2: Ответен удар", където партнира на Чанинг Тейтъм и Брус Уилис.

От 5 май по кината тръгва "Кръв и пот" на Майкъл Бей - черна комедия по действителен случай с банда културисти от Маями, които се забъркват в отвличане, изнудване и убийство. Там Скалата си партнира с Марк Уолбърг и Антъни Маки, чиито герои днес са осъдени на смърт...

По-късно през май, на 24-ти, е българската премиера на "Бързи и яростни-6". Предишният, пети филм - "Удар в Рио" (2011), където Дуейн Джонсън се появява в ролята на спецагента Люк Хобс, се оказа и най-печелившият в поредицата.

Догодина той ще има вземане-даване и с тракийските владетели, като се превъплъти в древногръцкия герой Херкулес от "Херкулес: Тракийските войни" на реж. Брет Ратнър, екранизация по едноименната комиксова книга. 

Преди това, в началото на юни т.г. по телевизия TNT тръгва и състезателното риалити The Hero, на което Скалата е водещ и продуцент. Предаването ще търси "следващия американски герой".