Според народните обичаи на 1 септември е църковната и земеделската нова година, като на този ден не се дава нищо назаем

На 1 септември православната църквата отбелязва Симеоновден. Християнският празник е в чест на св. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта.

Симеон се родил през 357 г. в пограничната област между Сирия и Киликия, в Мала Азия. Като станал на 18, постъпил в манастир, но все му се струвало, че малко се труди за Христа.

Един ден оставил своята бедна и тясна килия, навлязъл навътре в планината, изкачил се високо, намерил удобно място и се усамотил там. Впоследствие си изградил тясна молитвена килия върху стълб от камъни. Там приемал поклонници.

Свети Симеон прекарал на стълба няколко десетки години. Починал на 103-годишна възраст през 460 г.

Според народните обичаи Симеоновден се смята за земеделската нова година, защото започват есенната оран и сеитба, а също така събирането на орехи.

Традициите повеляват сутринта на 1 септември жените да замесят пшенично тесто и да направят питки, като с тях захранят ритуално воловете и биволите, с които ще се оре. Приготвят се и малки кравайчета, които се нанизват на рогата им.

Орачите и сеячите са облечени празнично, а жените обикалят около тях и ръсят жар, за да е спорна работата. След изораването на първата бразда обредната пита се разчупва на четири части, като едното парче се хвърля на изток, второто се дава на воловете, третото се заравя в нивата, а четвъртото се изяжда от стопанина.

Народната традиция изисква на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не "излезе берекетът от дома". Не се готви, не се пере и простира. Гледа се кой ще дойде в къщата - ако е добър, реколтата ще е плодовита. По същия начин и орачът, отивайки към нивата, смята, че ако срещне човек с "пълно", житото ще роди много зърно.

Имен ден празнуват: Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Марта.

Източник: "Дарик"