Лидерът на "Атака" бе осъден на 100 часа общественополезен труд

100 часа в рамките на една година лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще чисти паметници на културата в центъра на столицата, съобщи "Правен свят". 

Днес депутатът сключи четвърто поред споразумение с прокуратурата по дело за хулиганство и нанесена лека телесна повреда. Той се призна за виновен за инцидента пред парламента преди 3 години. Прокуратурата му повдигна обвинения за хулиганство и нанесена лека телесна повреда на полицай, след като на 21 май 2013 г. се спречка с журналист пред Народното събрание, а униформен, който опитал да застане между двете страни, бил блъснат в гърдите от депутата.

Миналата седмица съдия Христинка Колева отказа да одобри споразумение на Сидеров с прокуратурата за 9 месеца пробация, защото според нея наказанието не е съобразено по вид и размер със стореното. Прокуратурата и лидерът на "Атака" предложиха ново – отново за удръжка от заплатата, но за една година. Делото този път се падна на съдия Вера Чочкова.

Виж още: Пробация и удръжки от заплатата за Сидеров и Чуколов​

Днес обаче параметрите на споразумението бяха променени. Вместо да му се удържа от възнаграждението, съдия Вера Чочкова предложи Сидеров в рамките на една година да положи 100 часа безвъзмезден труд. Прокуратурата и лидерът на "Атака" се съгласиха с идеята, а Сидеров изрично пожела да чисти паметници на културата, които, особено в центъра на София, били много мръсни.

"С удоволствие ще се включа", каза Сидеров и дори благодари на съдия Чочкова за предложената промяна в споразумението. "Радвам се, че сте доволен", отвърна Чочкова.

Вчера  Сидеров и Десислав Чуколов бяха осъдени на 2 години пробация за хулигански действия и посегателство над полицаи по време на инцидента пред столичен денонощен магазин миналия октомври.

Източник: "Правен свят"