Редица фактори пречат на френските власти, но вече са взети солидни мерки

Европейското първенство по футбол във Франция наближава. Освен предвкусването на мачовете, който ще ни държат в напрежение, докато ги гледаме в приятна компания, се задава и едно друго усещане - притеснението. 

След атентатите в Париж и Брюксел темата за сигурността е изключително наболяла. Особено на такъв огромен форум, какъвто е Евро 2016. Френските власти са с повишено внимание, а страната продължава да живее в ситуация на извънредно положение след парижките атентати от 13 ноември.

Големият въпрос е ще могат ли да се справят? 

Проблемите за властите във Франция вече започнаха да се появяват. От демонстрациите срещу трудовата реформа в страната, които периодично ескалират, водейки до вълни на насилие, през стачката на железниците, до съвсем откровени нападения, като стрелбата срещу автобус от неделя вечер.

Шест души са леко пострадали след като неизвестен откри стрелба по пътнически автобус на магистрала А7 във Франция. Инцидентът е станал около 22,30 ч. местно време на 130 километра от град Лион. 

Виж още: Пострадали полицаи, вандалски актове и сълзотворен газ по улиците на Париж

Смята се, че нападателят е стоял на някоя от естакадите над магистралата и е открил стрелба по автобуса, който е минал отдолу. Обект на нападението се е оказал автобус, превозващ 75 чешки туристи, които се прибирали от екскурзия в Испания.

Шестима от пътниците са пострадали от счупването на стъклата на автобуса. Една жена е в болница, тъй като стъкло е попаднало в окото ѝ. Според полицията нападателят е избрал случайно жертвите си. Смята се, че е стреляно с ловно оръжие.

Заловен французин в Украйна

По-рано днес пък излезе информация от Украинската служба за сигурност (СБУ), че на 21 май в страната е бил арестуван французин, който е подготвял извършването на 15 атентата преди и по време на Евро 2016. При обиска в дома на френския гражданин са намерени 125 килограма тротил.

Според информацията французинът е противник на френската политика за прием на чужденци, на исляма и на глобализацията. 

У него е имало и 5 автомата "Калашников", 5000 патрона, две противотанкови ракети, 100 детонатора и 20 качулки. Терористът планирал да взриви джамия, синагога, данъчна служба, полицейски пост на магистрала и множество други обекти.

Видео: Запалиха движеща се полицейска кола в Париж

Заплахата от атентати по време на Евро-2016 във Франция съществува, но никога не бива да се поддаваме на страха, заяви френският президент Франсоа Оланд и обяви, че са взети мерки за сигурността на зрителите и играчите. За охраната на първенството са ангажирани 77 хил. служители на полицията и вътрешното министерство на страната. 

Засега специфична заплаха няма, но фен зоната под Айфеловата кула, която може да посрещне 90 хил. души, ще бъде отваряна само когато не се играят срещи, защото е много добра цел за атентати.

Източник: АФП, Ройтерс