Акцент в програмата миналата година бяха опазването, поддържането и възстановяването на местообитания или популации на видове, а също така насърчаване и популяризиране на практики за биологично земеделие

Петте екопроекта, зад които "Мтел" застана през 2014 г., приключиха успешно своята реализация, отчетоха от телекома. Те бяха част от ежегодната програма "Мтел еко грант", с която компанията подпомага малки, но значими екопроекти в рамките на 50 хил. лв. бюджет.

Сдружение "Щастливеца" създаде в софийския кв. "Витоша" първата по рода си демострационна пермакултурна градина като алтернатива за градския начин на живот.

В нея се трудиха 25 постоянни доброволци, а общо 150 души участваха в обучения по пермакултура и работилници за изграждане на спирала за подправки и билки, пространство за отглеждане на гъби и компостиране, хотел за полезни насекоми.

Сдружение за дива природа "Балкани" работи над проект за намаляване заплитанията и

смъртността на делфини в рибарски съоръжения

След проучване сред рибарите бяха подбрани две двойки даляни до нос Калиакра и Каварна, където тази пролет ще се инсталират 30 акустични репелентни устройства като единственото решение на проблема. Тези устройства отблъскват бозайниците чрез специален звуков сигнал.

Благодарение на проекта на Националната асоциация на ресурсните учители в Стара Загора е създадена биоградина на близо 400 кв.м площ, с биосемена и разсади на 16 вида зеленчуци и четири подправки.

Участваха 33 деца със специални образователни потребности

и 10 доброволци - ученици и възрастни. Децата преминаха и адаптирано обучение за биоземеделие.

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) разработи първото за България мобилно приложение SmartBirdsPro за професионално събиране на биологични данни за птици, влечуги, земноводни и бозайници.

Актуализираното приложение за любители SmartBirds е с пълна английска версия на определителя плюс нови снимки за част от видовете птици и зоните по Натура 2000.

Миналата година SmartBirds беше избрано за българската номинация в международната категория "Околна среда" на наградите World Summit Award Mobile (WSA-Mobile), които се връчват за

най-добрите приложения, създавани в световен мащаб

WSA-Mobile е глобална инициатива, която подбира и насърчава най-добрите, иновативни и креативни мобилни приложения в сътрудничество със Световния форум за информационното общество към ООН.

С цел повишаване информираността за природозащитния статус на два вида застрашени сухоземни костенурки природозащитно сдружение "Биосфера" - Хасково, посети 103 населени места в Източните Родопи за разпространение на плакати и стикери.

След общо 12 презентации пред 275 ученици децата са демонстрирали повишени познания по темата.

Ежегодната дарителска програма "Мтел еко грант" се реализира със съдействието на фондация "Помощ за благотворителността в България".