Тези неща бихме ги правили, дори само за удоволствие

Обичаме професията си, но понякога ни се струва, че има и далеч по-готини неща от това да седиш по цял ден в офис и да имитираш дейност, като същевременно с това пускаш статии и туитове със съмнителна интелигентност. Но сякаш някъде там, много далеч от нас, има нещо, по-яко, за което си заслужава сам да даваш пари. А за тази дейност хората дори ти плащат. От Profit.bg са събрали 6 точно такива странни, но страшно готини професии, с които можеш даже да изкараш доста приятни пари.

Гледач на панди
Искало ли ви се е да ви се плаща, за да се гушкате с панда? Подгответе CV-то си, защото в момента се търсят хора точно за това. Центърът за защита на пандите Яан, провинция Сечуан, в момента приема молби за работа за гледачи на панди до 15 юли, според China Daily. Заедно с годишна заплата от 32 хил. долара, се предлагат безплатна храна, превоз и квартира.

"Вашата работа има само една мисия," казват организаторите. "Да прекарвате 365 дни в годината с панди и да споделяте техните радости и болки." Звучи добре. За кандидатите има и определени изисквания. Те трябва да са най-малко на 22 години и да се справят добре с писането и фотографията, да имат основни познания за пандите и желание да ги защитават.

Изпитател на водни пързалки
Самата работа се изразява в това да се пускаш цял ден по водни пързалки по целия свят и да оценяваш дали си се чувствал невероятно яко или просто яко. Сред основните критерии за оценка са "ниво на адреналина" и "най-голям плисък". Миналата година 22-годишният Себ Смит е бил избран сред 2 000 кандидати да изпробва водните пързалки на веригата курорти First Choice Holidays. Завиждаме му.

Виж още: 10 нестандартни професии с много добро заплащане

Мним началник
Да ти плащат да се преструваш на шеф. Това звучи като мечтата за всеки българин. В Китай действително търсят такива хора. Там някои фирми наемат западняци, които изглеждат представително и може като цяло да имитира поведение на началник. По този начин те се надяват, че ще представят компанията като по-отворена към света, с по-добри контакти в западните държави и като цяло по-надеждна.

Канадският журналист Мич Моксли е бил нает от китайска компания да бъде част от екип, представящ се като експерти по контрол на качеството. Той е бил нает от приятел на приятел, но твърди, че подобен род работа може да бъде намерена в местните обяви за работа.

Човек, който изпробва луксозни легла.
Работата ти е да спиш в удобни, суперлуксозни легла и дори ти плащат за това. През 2009 г. студентката Ройсин Мадиган е получила приблизително 1 600 долара, за да изпробва продуктите на компанията за луксозни легла Simon Horn Ltd. Тя спала в луксозни легла всеки ден в продължение на месец и описвала в блога си преживяването.

Генералният мениджър на компанията споделил пред The Telegraph, че Мадиган е била наета да участва в проучване за съня, така че да предостави на компанията обективна оценка на продуктите и информация за това какво е необходимо за добрия нощен сън.

Виж още: Какви ще са професиите на бъдещето

Да караш триколката на Google Street View
Работата се изразява в това да караш триколка и да разглеждаш забележителности. Обикаляш света, радваш се на новите места, а камерата си снима. Разбира се, тъй като техниката е скъпа, а триколката тежка, от "Гугъл" наемат само хора с подходящата физическа подготовка, но все пак. Кой не иска да му плащат, за да пътешества.

Дегустатор на шоколад
Познаваме няколко момичета, които биха убили човек, за да се сдобият с тази работа. Буквално. И по-добре да не виждат на живо Дженифър Коен, бивш директор иновации в Godiva Chocolatier, която е била обучена да инспектира шоколади за естетически вид, мирис и вкус. Тя обяснява пред Fox News как работата изисква човек да използва всичките си сетива, за да разбере сложността на шоколада.

Самата работа също така може да бъде и много добре платена. Най-добрите дегустатори на шоколад взимат за услугите си шестцифрени суми годишно. За самата работа се изисква фино небце, което може да усети фините нюанси във вкуса на един шоколад.