Пътят за разрешаване на дълговата криза в Гърция бе тема на разгорещени дебати в Европарламента с министър-председателя на южната ни съседка Алексис Ципрас. Кой какво каза от трибуната след неговото обръщение

Как може Гърция да иска солидарност, когато поне в пет държави от ЕС, включително в България, жизненият стандарт е по-нисък, попита председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер след изказването на гръцкия премиер Алексис Ципрас в пленарната зала в Страсбург.

Лидерът на ЕНП в Европарламента отправи остри критики към Ципрас заради унищожаването доверието в Европа.

"Губите европейското доверие, запазването на достойнството изисква честност. Не казвате на гражданите си истината и това не е достойно. Знаем какво е положението на хората в България", посочи германският евродепутат.

"На север страната ви граничи с България. България е член на ЕС. Знаете, като опитен политик, какви са условията за живот на хората там. Как всъщност можете да обясните на българите, от гледна точка на солидарността, че

сега Гърция не може да понесе нови съкращения,

въпреки че в пет държави членки на еврозоната минималната заплата е по-ниска, отколкото в Гърция. Мислите ли и за тези хора?", попита Вебер и заключи:

"Вие търсите провокации, ние търсим компромис. Вие търсите провал, ние търсим успех. Вие не харесвате Европа, ние обичаме Европа."

Виж още: "Ню Йорк таймс": Бедните съседи не съчувстват на Гърция

И други евродепутати отправиха критики към гръцкия премиер заради липсата на конкретни предложения към кредиторите на страната, някои го похвалиха за твърдостта, а трети го насърчиха да изведе страната от еврозоната. Разискванията бяха свързани и с последните срещи на най-високо равнище на ЕС и на страните от еврозоната.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че най-важното в момента е волята за намиране на компромис между Гърция и кредиторите:

"В момента има надпревара с времето за изграждане на доверие. Няма да обсъждам дали гръцкият референдум бе правилен или грешен. Всеки си има своя гледна точка. На този етап е необходимо да продължим напред. Нека оставим каквото е било в миналото." 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че "в светлината на кризата в Гърция отговорът не може да бъде да се отвърнем от нуждата за допълнително развитие на икономическия и паричния съюз". 

Според председателя на групата Прогресивен алианс на социалисти и демократи (С&Д) Джани Питела са налице условия за постигане на споразумение тази седмица:

"Сега гръцкото правителство трябва да вземе решение за реформите, да подкрепи трудовите хора; да се бори с корупцията, с избягването на данъци; да въведе всички тези мерки, които са нужни, не защото Европа ги иска, а защото ще са в интерес на гражданите на Гърция".

И също така смятам, че е редно да дискутираме реструктуриране на дълга, добави той. 

Има нещо гнило в Гърция, но има нещо гнило и в ЕС,

заяви полският евродепутат Ришард Легутко от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) и попита:

"Кого и какво се опитваме да спасим: валутния съюз, гръцкото общество, доверието в правителството, кредиторите, репутацията на Ангела Меркел или непогрешимостта на идеята за все по-тесен съюз?". 

"Вече пет години се движим неосъзнато към изход на Гърция от еврозоната с помощта и подкрепата на крайната десница - каза белгиецът Ги Верхофстад, лидер на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). - В последните месеци направо тичаме в тази посока."

Не сте Вие и не сме ние, които ще платят сметката - обикновените гърци ще трябва да поемат цената на изхода, допълни той и призова за конкретни предложения и ясен път за излизане от кризата.

Германската евродепутатка Габриеле Цимер, председател на Конфедеративната група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ), призова за

уважение към хората, засегнати от кризата:

"Нека намерим устойчиви решения, а не просто да си осигуряваме краткосрочно удовлетворение, че можем да се изправим и да поискаме от някого да свърши нещо." 

Ребека Хармс (Германия), която оглавява групата на Зелените и Европейския свободен алианс - ЕСА, заяви, че е очаквала от г-н Ципрас конкретни идеи за по-добро бъдеще, а не само реч, обявяваща се за слагане на край на корупцията и на други проблеми. Тя припомни, че "всичко трябва да бъде решено тази седмица".

Британецът Найджъл Фараж, съпредседател на фракцията "Европа на свободата и пряката демокрация" (ЕСПД), провъзгласи проекта за въвеждане на еврото за провал:

"Ако се опиташ насила да свържеш различни народи и икономики, без да търсиш предварително съгласието им, планът едва ли ще проработи. Тук говорим не само за Гърция, целият Средиземноморски регион днес се озовава с грешната валута." 

Френската му колежка Марин льо Пен от ЕНС (Европа на нациите и свободите) се обърна към гръцкия премиер с предупреждението: "Еврото и мерките за икономии са сиамски близнаци. Вашият народ

няма да се отърве от икономиите, без да напусне еврозоната" 

Независимият гръцки евродепутат Елефтериос Синадинос на свой ред припомни милионите хора, загинали в резултат от немската окупация на Гърция през Втората световна война, както и дълга към Гърция от този период: "Защо отказвате да се включи този въпрос в темата за дълга?", попита той и настоя, че гръцкият народ може да оцелее и извън еврозоната. 

В заключителното си изявление Алексис Ципрас заяви, че противно на обвиненията на някои депутати, Гърция е направила предложения за реформи и е взела сериозни мерки срещу избягването на данъци:

"Предложенията включват твърд ангажимент към постигане на бюджетните цели. Ние обаче имаме суверенно право да решим да увеличим

облагането на печеливши предприятия, а не на пенсиите"

Гръцкият премиер напомни, че след двете световни войни Германия се възползва от солидарността на други страни и през 1953 г. 60% от дълга й са отписани. Като изрази уважение си към европейското законодателство, той завърши речта си с думи на Софокъл: "Понякога най-великият закон на всички човешки закони е справедливостта".

Накрая Жан-Клод Юнкер определи като "грешка" напускането на масата на преговорите. Ако не бяхме спрели, щяхме да стигнем до споразумение, коментира той и увери:

"Винаги съм заставал срещу съкращенията в нивото на пенсиите, които биха засегнали най-бедните... Трябва да описваме нещата така, както са се случили зад затворените врати."

За финал на дебатите Доналд Туск настоя за единство "не защото това е красива идея, а защото единството е нужно за вземането на конкретни решения. Без единство относно Гърция ние ще се събудим след четири дни в една различна Европа. Това е наистина последният призив за пробуждане на Гърция, но и на нас. Нашият последен шанс."

Източник: Би Ти Ви; Европейски парламент