Таргетираш няколко, за да достигнеш много - стратегията, с която рекламната агенция Essencius печели

В 21 век нестандартните рекламни кампании са тези, които работят. Обичайните тактики рано или късно се изтъркват и престават да се забелязват толкова, докато нещо нетипично и ново винаги се забелязва.

Такъв е и случаят с рекламна агенция Essencius и рекламата за "зелената Кока Кола", подсладена със стевия, вместо със захар, която се разпространява в Дания, пише "Мениджър".

Вниманието пада върху илюстрация с голям кръг, съставен от много по-малки зелени кръгове. Любопитното в случая е, че само 5% от населението на планетата може да разбере тази кампания и да види в кръга изписана дума, посочват инициаторите на кампанията, цитирани от Adweek. 

Надписът може да се разчете само от хората с цветна слепота или дисхроматопсия. Това е дефект на човешкото зрение, който лишава наблюдателя от способността да разграничава определени или всички видове цветове. Ето защо илюстрацията изгражда на повечето наблюдатели просто като множество зелени кръгове.

Виж още: Страхотна реклама на Coca-Cola Life​

Kampaniyata na zelenata koka kola

Виж още: Творческият процес на един рекламен гений

Технически погледнато, това е специална картинка от тези, с които се правят тестове за далтонизъм на Ишихара. Думата, скрита в картинката, е "Life" ("живот"). 

"Идеята ни е основана на предположението, че ще ангажираме много, като таргетираме няколко", коментира Браян Орланд - управляващ партньор в рекламната агенция автор на кампанията. 

Илюстрацията с кръговете е включена в дигитални реклами, социални мрежи, външни инсталации и в опитни сесии в търговски центрове. Според агенцията, нетрадиционният подход е постигнал значителен успех на отразяване в медиите. Рекламата е достигнала 17% от населението на Дания на възраст между 10 и 60 години. 

Виж още: Градът, който заменя рекламите с дървета​

Източник: "Мениджър"