Само 1% от руснаците пък ни смятат за врагове

Едва 4% от руснаците възприемат България като една от приятелските спрямо Русия държави, показва изследване на "Левада център". За сравнение - до 2014 г. между средно 8-10% от анкетираните са изказвали мнение, че страната ни е сред най-близките съюзници на Русия.

Данните са национално представително проучване на московския социологически институт, проведено между 20 и 23 май сред 137 градове и села в 48 района на Русия, като статистическата грешка е в рамките на между 3,4% и 4,1%.

Също такъв дял от руснаците възприемат Виетнам и Гърция за близки страни. Това идва като контрапункт на твърденията на премиера Владимир Путин, че южната ни съседка е много важен за Москва фактор в Европейския съюз.

В Европа по-лошо отношение има към Италия (3%), Германия, Чехия, Испания и Франция (2%) и Финландия (1%), която е оценявана по-слабо и от Украйна (1%).

Виж още: Руснаците - най-гостоприемни, останалите държави не мислят така

Все пак обаче не сме възприемани и като враг на Русия. Само 1% от руснаците ни поставят сред най-големите неприятели на страната си. Същото се отнася за още 4 държави - Австрия, Швейцария, Холандия и Швеция.

Страните, поставяни от руснаците като основни неприятели на Русия са САЩ (72%), Украйна (48%) и Турция (29%). Любопитното е, че в класацията за миналата година около 1% от анкетираните са поставяли Турция в списъка на враговете на Русия. Драстичната промяна се дължи на свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители на 24 ноември 2015 г. Инцидентът премина в дипломатическа и търговска война между Москва и Анкара.

В челната петица влизат още Полша (24%) и Латвия (23%). Много високо остава неодобрението към Европейския съюз (62%), което до украинските събития не надхвърляше 30%.

Виж още: 10 любопитни факта за Русия

"Отношението към страните се определя от това какво телевизията показва на руснаците, тъй като голямата част от тях никога не са пътували до чужбина", казва пред "Ведомости" политологът Дмитрий Орешкин. 

За основни приятелски държави руснаците смятат Беларус (50%), Казахстан (39%) и Китай (34%). Любопитно е, че преди година 43% имаха много добро отношение към Китай. Значително затопляне има спрямо Сирия, като делът на руснаците, смятащи режима на Башар Асад за приятелски настроен е 10%, спрямо 2% за миналата година.

През май тази година има влошаване на отношението към САЩ и ЕС след относително стабилни показатели през миналата година и възможно обяснение е ефектът от 9 май. Според Алексей Гражданкин, зам.-директор на "Левада център", "няма други обстоятелства, освен обидата на руснаците, че Западът не признава ролята на Русия за победата".

Виж още: Жириновски: Плевнелиев е негодник и лакей на ЦРУ

Източник: "Дневник", "Клуб Z"