Украинският външен министър заяви, че слуховете за масова мобилизация на етнически малцинства в Украйна е спекулация на руските медии

Не повече от 20 украински граждани от български произход са получили призовки от последната вълна мобилизация за армията, заяви днес при визитата си у нас украинският външен министър Павло Климкин, цитиран от "Клуб Z".

Масовата мобилизация - плод на спекулация на руските медии

Той отрече слухове за непропорционалност на гражданите на Украйна при набирането в армията.

По негови думи твърденията на редица руски медии, че Киев привиква на бойното поле предимно представители на етническите малцинства в стараната, са просто спекулации, като същото се твърдяло за поляци, унгарци и румънци.

"В момента в Украйна има над 200 000 българи и моята информация е, че само 20 от тях са повикани в армията", категоричен бе Климкин.

Българският външен министър Даниел Митов също коментира темата.

"Получих уверенията на украинския колега Павло Климкин, че към нашите сънародници в Украйна няма да бъде прилаган стандарт, различен от високите критерии за добро третиране на малцинствата, заяви Митов.

Виж още: Даниел Митов: Няма да воюваме с никого

"Посещението на Павло Климкин, в такъв тежък за страната момент, е знак за специално внимание. Украински министър на външните работи не е посещавал България от 2008 г. насам. Визитата му потвърждава ясно изразеното доверие между двете страни и перспективността на двустранните отношения", изтъкна още Митов.

"Министър Климкин се ангажира да ни съдейства за изпращането на хуманитарна помощ на хората, които имат остра нужда от подкрепата ни в този момент. Ще им изпратим помощ от храни и медикаменти", допълни още българският външен министър.

България запазва позицията си по темата

"Европейската перспектива на Украйна зависи от реформите, които всички очакваме да бъдат реализирани. България е готова да предложи подкрепа и експертна помощ по този доста нелек път, който страната има да извърви в името на стабилността и благоденствието на своя народ", заяви още Митов. 

"Препотвърдих позицията ни в подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, както и за мирното уреждане на конфликта в Източна Украйна. Днес, погледнахме и в бъдещето на отношенията ЕС-Украйна. Отново изразих подкрепа за европейска и евроатлантическата ориентация на Украйна. Знаете, е България бе една от първите страни, които ратифицираха споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС през юли 2014 година", допълни той. 

Министър Митов уточни още, че са разгледали и широк кръг от въпроси, както и такива от двустранните отношения между двете страни- политически, икономически, в областта на културата и образованието.