Вече върху всеки подобен апарат трябва да има обозначение на български език, че е бил рециклиран

Търговците на техника вече няма да могат да крият от клиентите си, че им продават рециклирани мобилни телефони. Това бе решено от Върховния адимистративен съд днес. 

Това потвърждава решението на Комисията за защита на потребителите, с което КЗП определя като нелоялна практика изписването само на чужд език (най-често на английски) на съобщението, че дадено продавано устройство е рециклирано. Обикновено върху апарата е поставен надпис RFB или PRE-OWNED.

Рециклираните телефони са устройства, които са били върнати на търговеца от предишен купувач по някаква причина и след това са им били възстановени оригиналните параметри, работно състояние или визия, като са инспектирани и тествани от квалифицирани техници.

Виж още: Лъжат купувачите със стари телефони

Те не са нови и обикновено са пускани на по-ниска цена от нормалната като ремаркетирани или "обновени". Тези продукти често преминават през по-интензивни тестове спрямо нов продукт с цел да се предотврати връщането отново и поради това са добили популярност. 

В конкретния случай санкционираният търговец (една от двете най-големи вериги за черна и бяла техника у нас) е бил санкциониран от КЗП преди година и е обжалвал решението ù пред ВАС.

Мотивите на съда при потвърждаването на решението на КЗП са, че с тази практика търговецът е предоставял неясна и неразбираема информация (на чужд език) относно обстоятелството, че предлаганият продукт не е в изцяло ново състояние, с което е възможно да подведе клиента и да повлияе на решението му за покупка.

Съдът забранява на търговеца да прилага тази практика в бъдеще. На нарушителя е наложена санкция от 1000 лв.

Виж още: КЗП забрани на два телекома да отказват разтрогване на договори

Окончателното решение на ВАС по този въпрос поставя преграда и пред останалите търговци за подобна практика и би улеснило значително потребителите при следващи дела заради подобни нарушения.

Освен това влизането в сила на потвърдената от ВАС заповед на КЗП дава право на потребители, които са купили апарат с надпис RFB или PRE-OWNED, без превод на български, да го върнат на търговеца и да получат обратно парите си. Ако това им бъде отказано, те биха могли да потърсят правата си в съда, като се позоват на произнасянето на ВАС по казуса.