Неправомерно влезлите чужденци в страните членки имат срок от 30 дни да напуснат доброволно съответната държава, след което властите могат да ги депортират

Властите в държавите - членки на ЕС, не могат да арестуват мигранти с единствен мотив, че незаконно са влезли на тяхна територия, реши базираният в Люксембург Съд на ЕС, цитиран от Би Би Си. 

Според магистратите вместо да бъдат задържани, нелегалните мигранти трябва да бъдат връщани в страната, от която да дошли, както изисква Директивата за връщането на незаконно пребиваващи в ЕС граждани на трети страни, приета през 2008 г. Тя гласи, че неправомерно влезлите чужденци в страните членки имат срок от 30 дни да напуснат доброволно съответната държава, след което властите могат да ги депортират, без прекалено използване на сила и без да излагат на риск живота им. 

Съдът на ЕС се произнесе по искане на френски магистрати във връзка с дело, заведено от гражданка на Гана, незаконно пристигнала в страната от Белгия. През март 2013 г. Селина Афум идва във Франция през тунела под Ламанша, като използва фалшиви белгийски документи, но е заловена от полицията. Тя е арестувана заради това, че незаконно е влязла на френска територия. Ганайката обаче настоява, че арестът ѝ е в разрез с директивата от 2008 г. Това принуди френски съд да потърси съдействие от Съда на ЕС.

Виж още: Германски съд разпореди да не се връщат бежанци в България

"Директивата не позволява гражданин на държава извън ЕС, който все още не е бил обект на процедурата за връщане, да бъде арестуван само за това, че той/тя незаконно е влязъл на територията на страна членка през вътрешна граница на Шенгенската зона", се казва в решението на базираните в Люксембург магистрати. То се отнася само за случай, при който мигрант "е заловен, когато напуска Шенгенската зона". Решението не важи за Великобритания и Ирландия, които не са част от нея, както и за Дания, която, въпреки че е в Шенген, има специален статут при прилагането на еврозаконодателството в сферата на правосъдието.

Германия обяви рязък спад на броя на мигрантите през тази пролет спрямо есента на 2015 г., предаде "Дойче веле". През май в страната са дошли 16 281 души - число, което е почти същото и през април. През миналата есен във ФРГ дойдоха около 200 хил. души, а общо за цялата 2015 г. - 1,1 млн. мигранти.

Виж още: Бежанците вече се задържат у нас само по няколко часа

"Нито един мигрант не е нелегален", заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини след заседание на Съвета за сигурност на ООН, което се състоя в Ню Йорк. 

"Начинът, по който се опитват да влязат в Европа, може би наистина е нелегален, но всички те са хора. Никой на този свят не е нелегален", заяви тя, цитирана от италианската агенция АНСА.

Източник: в. "Сега"/Би Би Си/"Дойче веле"