Цената на винетните стикери за 2017 г. остава същата

Цените на винетките през 2017 г. остават непроменени. Предвижда се да има "електронна винетка" и ТОЛ такса за тежкотоварните превозни средства. Това обяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова на пресконференция, на която бяха представени винетните стикери за 2017 г. Цената се запазва, защото през януари се очаква да се премине към изцяло нова система. 

Новите винетки имат различна визия и ново оцветяване с цел предотвратяване опити за фалшификация. 

"Имат 3 вида защити, 3 вида холограми със специални ефекти на преливане и оцветяване. Откакто въведохме този нов подход мога да отчета, че както 2016 година нямаме нито един случай на заловена фалшива винетка", каза министърът в оставка, цитирана от "Фокус". 

"2016-а беше годината, в която направихме масови проверки и се оказа, че проблем с фалшиви стикери нямаме, но имаме проблем с т.нар. гастарбайтери“, каза тя. По думите ѝ тези шофьори, закупили винетки не са ги залепили или са предавали един и същи месечен стикер от камион на камион.

Според Павлова в парламента трябва се гледа нова такса - компенсаторна, с която искат да санкционират всички, които транзитно преминават по нашите пътища, определяйки я като допълнителна глоба за нарушители. 

Павлова поясни, че тази такса ще е валидна 24 часа и в момента, в който бъде заплатена, превозното средство ще може да продължи пътя си. 

"Регламентираме много по-строг ред – превозното средство да бъде спряно от движение докато не плати компенсаторната такса", поясни тя. 

По думите ѝ по този начин ще се гарантира по-добрата събираемост на глобите и таксите от нарушителите. Павлова заяви, че 99% от транзитно преминаващите превозни средства през страната са неизрядни. 

"Затова предлагаме тази компенсаторна такса, която не подлежи на обжалване. 2017-а ще продължи проверките на екипите на "Пътна полиция", АПИ и пътна администрация", увери Павлова. 

По думите ѝ до момента през 2016 г. са продадени 6 411 252 броя винетки, като до края на годината се очаква да нараснат с още около 3 млн.