Руският премиер Дмитрий Медведев е в България за двудневно посещение на 4 и 5 март

Руският премиер Дмитрий Медведев е у нас за двудневно посещение на 4 и 5 март. Визитата е по покана на българския му колега Бойко Борисов. Програмата на госта включва среща на "четири очи" не само с премиера, а с президента Румен Радев.

Основните теми за обсъждане в двустранните разговори са енергетиката, икономиката и туризма, отбелязва БНТ.

Посрещането е в почивния понеделник с церемония пред храм-паметника "Свети Александър Невски, а след срещата в Министерския съвет е предвидено поднасяне на венци пред Паметника на незнайния воин.

Дмитрий Медведев идва за втори път в България. Предишният беше в началото на 2008 г., когато той беше част от делегацията, водена от президента Владимир Путин.

Междувеменно медиите у нас отбелязаха, че Борисов не е споменал Русия в обръщението, с което честити националния празник Трети март. В профила си във "Фейсбук" той написа:

"В деня на Националния ни празник се прекланяме пред подвига на всички герои, които се бориха и постигнаха свободата на България. Почитаме паметта на нашите предци и поколения наред пазим яркия спомен за делото им, което е извор на национална гордост и чувство за дълг и отговорност към България. Саможертвата на нашите възрожденци никога няма да бъде забравена, защото носи в себе си българския дух, който е несломим и не спира да намира нови проявления на своята сила и непреходност.

Поколения българи се бориха, за да си върнем свободата, независимостта, държавността, да заемем достойно място сред развитите демократични държави. Днес, когато тези национални каузи са спечелени, продължаваме да отстояваме авторитета на България пред света. Няма как да не се чувстваме горди с постигнатото от всички нас заедно, когато виждаме уважението и признанието на нашите външнополитически партньори. Вековете чуждо управление са далеч в миналото и българската дума вече не само се чува, но се търси и цени.

Идеалите на Възраждането са надградени със 141-годишните опит и мъдрост на българската нация. Днес съм убеден, че трябва да сме повече оптимисти, защото реалните резултати от постигнатото са видими и имам вярата, че ще продължим да ги надграждаме заедно като народ. Защото неведнъж сме показали, че умеем да сме единни, особено пред трудностите. Защото можем да сме пример за етническа толерантност и знаем как да живеем в разбирателство. И най-вече защото ценим мира и просперитета.

Бъдете живи и здрави и нека бъдем горди, че сме българи. Честит празник!"